Zolos tävlingsresultat


100516 Efter en långhelg på spårläger med SCK södra i Markryd hade jag anmält mig till en tävling i Lund med Zolo. Kvällen innan konstaterades att Lunds BK har flyttat!! Inte kvar på samma plats och ett febrilt letande började i GPS:n och på datorn efter en adress att slå in maskineriet…… Fick till slut tag på en gata brevid BK (trodde jag) på hitta.se och sambon förberedde allt så det bara var att start GPS:n på morgonen.
Åkte iväg i god tid och hamnade på alldeles fel ställe invid en pendelstation!!! Nära till paniken – ringde till BK:n och fick tag på världens goaste vägvisare som lugnt och metodiskt förde mig genom Lund till rätt plats…………….. några minuter innan samling körde jag in på parkeringen och for ur bilen med stamtavla och vaccinationsintyg i högsta hugg. Jag hatar verkligen att inte vara väl förberedd!!

Konstaterade vid lottningen att det var 8 ekipage och jag fick sista numret! Kunde lugnt ta ut Zolo eftersom vi kom i andra omgången till sittande och platsliggning. In på planen och förberedde oss väl med kommandot tyst!
Betyg 10 på sittande i grupp och Betyg 10 på platsliggningen. Ljuv musik i mina öron när domaren gav oss våra poäng. Ni fick Zolo sitta och ha tråkigt i bilen. Tittade igenom några hundar för att se hur tävlingsledaren körde. Hu, vilket långt fritt följ…………. Kan inte förstå varför man minut för minut skall forslas runt på planen med dubbla sakta marscher och språngmarsch……….. Det tog lång tid med varje ekipage och domaren tog fikapaus efter nummer fyra. Då gick jag ut och tog Zammy och gick in på en utav appellplanerna och tränade lite med honom. Körde några lätta moment och lekte och hade kul. I vanliga fall tränar jag alltid med Zammy först och sedan är det Zolos tur. Tänkte att det skulle vara så likt vår träning som möjligt…………… Satte tillbaka Zammy och gjorde mig minutiöst förberedd. Av med regnbyxor och regnjacka…… av med mössa och upp med hästsvans. Zolo skrek flera gånger och undrade om jag fullständigt hade glömt bort honom……….

Tog sedan ut honom precis innan det var vår tur och gick in på planen och transporterade honom under ”kom” kommando och berömde mycket på fin kontakt…………….. Han var på hugget. BRA! Nu kör vi…………….!
Fria följet var som sagt väldigt långt och jag tyckte att han tappade lite på språngmarschen och där gav jag ett dubbelkommando och det fick jag också nerdrag för. Betyg 8.
Dags för ”dumrutan” och hjärtat slog. Zolo är vanligtvis lite trög i sättandet och sist vi tränade så envisades han med att lägga sig varje gång……… När jag kom runt hörnan såg jag att han stod – satt och slutligen låg………….. Bra! Publiken applåderade och jag vet att jag tänkte – fint då fick jag en 8:a ialla fall. Jag tittar ju aldrig på våra poäng så jag vet aldrig hur det har gått poängmässigt – men känslomässigt vet man precis vilken känsla som är rätt i varje moment……………Betyg 10 på dumrutan.

Nästa moment är inkallning med ställande och läggande. Förberedde mig väldigt väl eftersom jag tycker att det är svårt att bedöma när hunden är framme vid markeringarna för ställande och läggande men Zolo var verkligen taggad och stannade direkt och kom igen som skjuten ur en kanon för att sedan slänga sig i backen. Därefter kom han fint in och satte sig. Betyg 9.

Nu började hjärtat att hoppa högt i halsgropen på mig – dags för ”helvetesmomentet” sändande till rutan……… Detta moment som har skiljt åt från vårt championat på så många tävlingar tidigare……………. Zolo springer fint ut till konen och när jag skickar höger mot rutan så sätter han av med en jädra fart rakt mot inkallningspunkten (precis som vanligt) men jag ser det tidigt och stannar honom. Han vänder upp mot mig och ser att jag pekar bakom honom och ger ett nytt kommando – rutan. Han vänder sig om och får syn på rutan och springer in i den och lägger sig direkt på mitt kommando. Ser inte om han ligger helt inne men när jag går emot och vinklar så ser jag hela fina Zolo liggande i rutan………. PUH!!!! sen kommer han direkt på inkallningen. Betyg 8,5.

Nu började jag bli skakig……….. Jösses – annars så säkra moment kvar och rutan funkade……… Tänk om………… men sköt direkt bort tanken. Nästa moment dirigerings apportering. Fick lottat vänster apport ……………. Zolo springer ut till konen och vänder upp. Går på mitt kommando till vänster apport – men får plötsligt syn på mittapporten och byter riktning. STANNA!!!!! och han tvärnitar…………… Nytt kommando vänster och han vänder tillbaka till rätt apport och tar den direkt med galopp tillbaka…………… Betyg 8,5

Nu måste jag säga att jag kände mig lite skakad…….. Allt kan hända precis när som………… och det är dags för hopp med metall apporten. Zolos hatobjekt som han alltid hämtar – visserligen ofta med en ljudlig protest – men som sagt – allt kan hända………… Jag försöker att vara noga när jag kastar så att apporten hamnar i linje med hindret och det är svårt för den studsar väldigt lätt – så också denna gång så rullade den ut på vänster sidan……… Zolo hoppar högt och fint ut – böjer sig ner och det kommer en pytteliten protest (morrning) och så tar han apporten och hoppar tillbaka med den skramlande apporten mellan tänderna. Betyg 8 med nerdrag för ljud :-).

Näst sista momentet är vittringsapporteringen……………. Får pennan av tävlingsledaren och skriver med blyerts Zolo på träpinnen och får sedan lämna den ifrån mig. Skämtade med tävlingsledaren och bad honom lägga texten uppåt så att han skulle se vilket som var hans pinne……..och så fick jag vända mig om…………Under tiden som pinnarna blir utlagda så piper Zolo några gånger och så är det dags att skicka. Zolo nosar noggrant igenom hela raden tills han kommer till näst sista pinnen som han tar upp och kommer springande tillbaka med. YES, Zolos pinne 🙂 Betyg 8,5 med nerdrag för ljud……..

Shit – sista momentet som är fjärren. Vet inte om jag andades över huvudtaget men vi trocklade oss igenom alla skiftena och när jag kom tillbaka såg jag att han hade flyttat sig fram en liten bit och Betyg 8 med nerdrag för ”något fram”………

Kopplade Zolo innan jag sprang ut från planen och publiken jublade och skrek GRATTIS och jag fattade ingenting utan gav Zolo massor av stekt kotlett………. Var så innerligt glad över att han hade utfört alla momenten och sedan vet man ju aldrig hur domaren dömmer……….. Tävlingskompisarna kom fram och sa att det var klockrent eftersom jag inte hade fått något betyg under 8…….. men vad de inte berättade var att jag hade dessutom fått både 9 och 10 också……………

Jösses vad jag var nervös inför prisutdelningen………… Åtta deltagare och tredje placeringen blev vår med 281 KALAS poäng endast 0,5 poäng ifrån andra priset och 5 poäng ifrån vinnaren. VAD GÖR VÄL DET NÄR MAN HAR BLIVIT SVENSK LYDNADSCHAMPION!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Herregud vad jag är glad att det gick så bra och att vi har fått visa igen att COLLIE KAN! Stort TACK till mina träningskamrater och till Jenny Wibäck för alla bra lösningar på problem som vi har haft! Nu skall vi bara njuta……………………… 🙂

*******************

100508 Tävling på SCK södra lokalområdets tävling i Osby. Dagen började med ösregn………………..och det var vår tur direkt.
Slutade med 239,5 poäng med en nolla på rutan………….. Så nära, så nära!!

100425 Tävling i Helsingborg där vi får 216,5 poäng med en nolla på rutan och problem med genomtaggad Zolo!!

100228 Årets första tävling inomhus i Ljungby. Bryter då han piper sig igenom sittande i grupp och sedan sätter sig upp på platsliggningen.

Återkommer med nedanstående tävlingar, snarast………… tiden bara flyger iväg och jag behöver träna hund istället för att sitta framför datorn!!

091206 Årets sista tävling i Veberöd, Bryter

091115 Tävling på Söderåsens BK med 248 poäng och 2:a pris

091018 Tävling i Helsingborg med 272 poäng och 1:a pris

090822 Efter sommarsemestern skulle vi då försöka oss på en ny start i eliten. Jag kan ju lova att efter 3 brutna tävlingar så var självförtroendet ganska långt nere i skorna………. Om jag inte kunde komma åt gnällande på sitt och ligg i grupp känns det nästan lönlöst att fortsätta. De poäng som försvinner där är inte mänskligt att få tillbaka på de andra momenten………..
Denna gången hade jag anmält mig till Bjuv som hade lydnad samtidigt som det var officiell utställning. Ja, jag vet – jag måste ha slagit huvudet när jag gjorde denna anmälan eftersom jag vet hur Zolo är om det finns löptikar i närheten. När PM:et kom så var det samling för elitekipagen redan 07:30 och utställningen skulle starta 09:00. Jag hade TUR med stort T………. Jag drog startnummer 1 och så var tävlingen igång. Det hamrades tältpinnar och folk började att strömma till – men det var ändå lugnt…………. Vi var 6 stycken startande och Zolo fick sitta längst ut på höger flanken. Vi stod bakom ett tält och jag försökte att anstränga mig för att höra om det hördes något från raden av hundar. Tillbaka och så kom domaren med betyg 9 med nerdrag för ett pip. Oj, så glad jag blev…….. Endast ett pip var verkligen en STOR förbättring. Dags för platsliggning och jag uppfattade själv Zolo som lite trög ner och betyg 9,5 blev det också. Men tänk – han hade varit tyst. Zolo hoppade och studsade ut i kopplet till Jytte som höll vår externbelöning.

Körde igång lite utanför planen med lite stegförflyttningar och så klick med externbelöning och Zolo var busig och pigg och då beslutade jag mig för att gå in nästan direkt. Ja………… nu jädrans……………..
Fria följet var låååååååångt och tävlingsledaren väldigt korrekt men Zolo pinnade på….. Kunde urskilja att han satte sig lite snett en gång och så trängde han lite på sakta marschen. Betyg 8 med nerdrag för precis det jag hade uppfattat. När jag berömde honom där så var han på väg ut från planen och fick kallat tillbaka honom med hjärtat i halsgropen!
Dags för dumrutan. Såg hur han försvann och när jag kom på andra sträckan så både stod, satt och låg han där han skulle. Momentet slut och publiken applåderade och då galopperade gossen iväg igen………. men kom tillbaka på mitt kommando. Fick visa tecken att jag inte ville ha applåder 🙂 Betyg 9,5 med avdrag för lite sent sättande och det är jag medveten om att han gör.

På inkallningen kom han inte alls i samma tempo som jag är van vid. Han ställde sig och la sig fint men hade dåligt tempo och vi fick betyg 7,5.

Nu var det rutan och Zolo sprang ut till konen och vände sig om och jag vände då huvudet mot höger där rutan stod……. han gjorde inte en ansats till att leta efter den utan när jag var tvungen att ge honom kommandot för att han skulle springa iväg så for han som en raket snett rakt fram och där fick jag stopp på honom. Gav honom nytt kommando rutan och pekade med hela armen……… och då rusade han tillbaka till konen och ställde sig………….. Ja, vad säger man…???? Glad som en lärka var han och mitt leende fastnade lite i ena tandraden. Jädrans också…….
Nu var det till att bjuda på sig när vi hade fått en nolla. Första priset var bortblåst men Zolo var fortfarande taggad till tusen 🙂

Dags för dirigerings apporteringen. Jag blev lottad till den vänstra apporten och Zolo sprang ut till konen. Vände sig om och jag visade med armen till vänster. Då rusade han iväg och fick syn på mitt apporten och vände tvärt riktning. Kommenderade att han skulle vänta och då stannade han och tittade på mig. Nytt kommando vänster och då ser han rätt apport och springer dit, morrar på den när han tar den och rusar tillbaka. Här är jag jätteglad att han lyssnade på mig och jag fick honom till att göra rätt utan att han tappade självförtroendet! Betyg 6,5 med nerdrag för extra kommando och lite ljud.

Här kände jag att han började tappa koncentrationen men var fortfarande jätteglad och jag också. Vi höll ju faktiskt på att fullfölja en tävling – vilket var önskemålet denna morgon….. 🙂
Hopp apport och Zolo flyger över hindret – morrar lite men tar metallen och hoppar tillbaka tjusigt och sätter sig fint. Betyg 8 och jag är så glad!!! Han tar metallen direkt och tappar inte den utan det är endast ljudet kvar och jag tycker att han är så duktig. Jag vet att han hatar den apporten!

Nu var det vittringen. Överraskad att han är tyst när tävlingsledaren lägger ut pinnarna som ligger väldigt nära varandra…… måste träna på att lägga dem så nära……………… Eftersom jag är först – har jag ingen aning om vilken pinne det är som jag har hållt i. Zolo springer ut och tar tag i första pinnen som ligger framför fötterna på honom men i samma sekund som han skall lyfta den så tar han upp pinnen som ligger sidan om och kommer tillbaka med. Kollar in pinnen och det är rätt – men han har tyvärr ”smakat” på grannpinnen först……….Betyg 0.

Sist är det fjärren. Vi får betyg 7 för att han flyttar sig lite och jag får göra ett dubbelkommando – men jag minns inte mellan vilka ställningar det var……..

Tävlingen är slut för oss och vi rusar ut till Jytte och externbelöningen. Zolo får massor av beröm och mycket plättar….. och han är så nöjd med sig själv och fortfarande glad med svansen i topp. Matte – visst var jag duktig idag – sa han……………. och JA jag är jätteglad för denna tävlingen. Det var precis vad vi behövde. Att få genomföra en tävling med en glad och samarbetsvillig hund är LYCKA!!!!!

Totalt 200 poäng med 70 poäng borta ……….. Placering 5 och fick med mig 3 nya apporter hem i pris!

TACK Bjuv för en trevlig och avspänd tävling med proffsig tävlingsledare som hade lagt upp banan kanon! Vad jag är glad att vi fick starta först för vilken röra det blev sedan……………. 🙂

*******************

090704 Hade hoffeklubben lydnadstävling på Osby BK. Jag hade anmält Zolo dit och veckan innan tävling så hände det……… Den Svenska tropiska sommaren slog till!!! Vi hade 30 grader varmt varenda dag utan att luften förflyttade sig en millimeter. Så även denna lördag……..

Hundarna packades in tillsammans med sandaler och linne…………. Som tur var så skulle eliten köras först och det var start klockan 10. Redan när jag lämnade Zolo på sittandet i den stekande solen hörde jag att det inte stämde…………. Han gnällde så högt att det hördes bakom redskaps skjulet…………. Efter en minut la han sig ner och låg och bäftade………………….

Direkt efter det var det platsliggningen och jag körde den också…………… Protesterna var så höga dessa minuterna också så att det var svårt att hålla sig för skratt. Han ville verkligen inte vara med om detta…………… Tack & hej – och så gjorde jag något alldeles tosigt. Jag efteranmälde Zammy till lydnadsklass 1 och fem timmar senare så var det hans tur. Du kan läsa mer på hans egna tävlings sida.

Nu har jag och Zolo sommar ledigt ifrån tävlandet – men inte från träningen 🙂

*******************

090612 Hade vi kvällstävling på Söderåsen. Det här med kvällstävlingar visar sig vara en perfekt bantnings metod för oss 🙂 Hade kört mycket motivation och belöningar under veckan eftersom jag inte kände igen Zolo sist. Regnet hade öst ner i två dygn och hade inte för avsikt att sluta under vår tävlingskväll heller………Jag drog startnummer 5 som var det sista……… bland oss elitare och så var det dags för sittandet. Jag satte min externbelöning vid bilen och gick in på planen. Vi fick sätta hundarna snett vid stegen och sen fick vi förare gå in i materialförrådet. Jag tycker väldigt illa om det här när man får gå och gömma sig in i en byggnad istället för att gå runt huset………. I alla fall när publiken hamnar mellan hundarna och oss förare. Känns inte rättvist mot hunden………………
I alla fall så satt alla hundarna snyggt och prydligt kvar när vi kom tillbaka och domaren visade direkt betyg 10.

Pust – inget gnäll idag………. och så var det platsliggning. Zolo tittade storögt på mig när de andra förarna kommenderade sina hundar och la sig direkt på mitt kommando. Bra! In i förrådet igen och snacka skit i fyra minuter…………. Intressant att höra att även en aktiv domare var väldigt nervös inför sin elitstart. Skall påminna henne om det nästa gång hon dömer oss 🙂 Inga problem när vi kom tillbaka och jag fick sätta Zolo först och det blev bra. Betyg 10 och så sprang vi ut så att han fick sin belöning. Blev mycket lättad över att han hade varit tyst……..

Sen blev det en lång väntan och innan det var vår tur så förberedde jag mig väl. Satte på nytt burken med godis vid bilen och gick in. Zolo gick ett riktigt bra fritt följ som var långt med flera språngmarscher och sakta gående. Väldigt olika det här hur tävlingsledarna har uppfattat hur det fria följet i elit skall se ut………. Betyg 9 Herrejösses -ingen av de andra hade fått så högt betyg på detta momentet. Sen var det dags för stå/sitt/ligg rutan. Såg att Zolo ställde sig snyggt och därefter var det sättandet. Såg till min förvåning att han stod upp när jag kom runt svängen……………. rackarns – men läggandet gick också bra. Betyg 7 som är det högsta man kan få om de missar en position. Blev nöjd med det också.

Dags för inkallning och Zolo kom fint och ställde sig bra men hade absolut ingen avsikt att lägga sig på mitt kommando. Fick därför ge dubbelkommando så att han la sig. Kom trögt in på sista sträckan. Har ingen aning om vad jag fick i betyg här men kände att jag höll på att tappa kontrollen på honom…………….. Så – dags för helvetesmomentet rutan…………… Trögt ut till konen – tittade på mig när jag pekade till höger och såg att ögonen var någon helt annan stans……………. Zolo spurtade nämligen fram till grinden som vi gått in på planen från och svansen stod rakt upp – jag vill ha mitt godis!!!!!!!!!!!!!! Herregud försökte få honom till att titta på mig igen och då skrek han: godisdax!!!!. Han var helt utanför min kontroll och lyssnade inte på ett enda kommando som jag gav. Fick kalla tillbaka honom när jag hade använt så många så att momentet var slut och då kom han springande snabbt och så skulle vi bara vända på oss inför apporteringen med dirigering. Lottades till att apportera vänster apport och när medan tävlingsledaren la ut apporterna så stod jag bara och blindstirrade på den vänstra apporten så att Zolo skulle skänka den lite mera intresse, men……………. när jag skickade honom till konen så ville han inte stanna utan rusade direkt ut till den högra appoorten och tog den och började jonglera med!!!!!!!!!!!!!!!
Upp som en sol och ner som (inte pannkaka denna gången) en nergrävd kines! Tack & hej!!!
Zolo lyssnade inte på ett enda ord utan kunde själv allt……… Han ville ha sin externbelöning och gav blanka sjutton i vad jag sa………….. Tja, vad säger man……….. Har funderat mycket på hur vi skall gå vidare men vi skall ta det lugnt och träna stabilitet i koner och på helvetesmomentet rutan – hur kul nu detta skall bli! Har också funderingar på att köra in hela elitlydnaden i baklängeskedjning………När jag smällt detta så kommer jag att vara nöjd med mitt fria följ i alla fall! 🙂

*******************

090607 Två dagar efter våra framgångar i Ängelholm – så var det tävling i Åstorp. Nästan på hemmaplan……….. Rastade som vanligt och körde ner till brukshundsklubben 15 minuter innan samling. Vi var 5 stycken i elitklass och jag drog startnummer 2 även denna dag………. Hoppades att det skulle vara ett turnummer igen 🙂
Precis när vi kallades in på planen för sittande i grupp så tände man grillen på verandan. Röken drog rakt över hundarna som började att hosta och nysa och frusta……….. Dålig timing – grillmästaren!! Vi lämnade hundarna två meter framför verandan där publiken stod och gick bakom klubbstugan. Kände redan där att jag skulle gett tusan i denna tävlingen och fortsatt flyta runt på mitt rosa moln ett tag till – men………… gjort är gjort!
Kom tillbaka och alla hundarna satt snyggt och fint och så var det dags för platsliggningen direkt. Fick för första gången höra vilka tonläge en del har på sina ligg kommando. Det spritte i kroppen på Zolo varje gång någon skrek ut sitt ligg kommando och när det var vår tur så satt han bara kvar och tittade på mig…………. Fick ge ett dubbelkommando för att han över huvud taget skulle lägga sig………. När vi gått bakom stugan så hörde jag det som bara en collie ägare känner igen………. colliegnället………………!!!!

När vi kom tillbaka gick domaren fram till var och en och avlämnade sina betyg. Han hade dragit poäng på de flesta och när ekipaget sidan om mig tog emot sina betyg så sa hon: ”jasså gjorde han”… och fick kastat i ansiktet av domaren – att det här minsann var elitklass!!! Svalde rejält och fick mina betyg. På sittandet fick vi betyg 7 för att han hade gnällt och på platsliggningen fick vi betyg 5 för dk vid nerläggning och sen hade han rullat över från ena skinkan till den andra och så hade han gnällt. På 6 minuter hade vi redan tappat 19 poäng. Tack och hej sa jag och var riktigt nöjd över mitt beslut!
Tittade på det ena ekipaget duktigare än det andra men trots det så fick de inga 1:a pris……….. Javisst ja – jag glömde ju att det faktiskt var elitklass jag tittade på !!!!! Upp som en sol – ner som en pannkaka!

Gick sedan över på andra planen och tränade med Zammy och Zolo och det gick kalasbra. Inget gnäll eller annat trams. Zammy var sprudlande precis som vanligt. Ska försöka att njuta lite till av våra ”gamla” framgångar :oP

*******************

090605 Var det dags igen för en start i elitlydnaden. Jag hade valt en kvällstävling i Ängelholm för att ”slippa” lägga nästan en hel dag på helgen till att tävla. Tänkte att det skulle vara skönt att åka iväg framåt kvällningen – precis som när vi tränar i vanliga fall…………. Jovisst, istället gick jag en hel dag på jobbet och var nervös!!! Herrejösses……… hur jag än gör så har jag fjärilar i magen!!!

Ängelholmarna hade fixat det jättefint nere på stora planen. De hade spärrat av en stor bit av planen så att man kunde värma upp. Jättebra! Dessutom kunde jag ställa ut min externbelöning där också 🙂
Drog startnummer två av tre deltagare. Vi var sex från början men tre stycken hade lämnat återbud. Vi gick ner på planen och jag satte ut min externbelöning och så gick vi allra längst bort på planen och började med sittande i grupp. Minuterna sniglade sig fram där vi stod bakom förrådet och samtidigt fick jag veta hur mycket som man INTE får göra inne på planen utav en SM tävlande……………. Fjärilarna blev ju inte färre – kan jag ju berätta………..
Äntligen gick vi tillbaka och momentet var slut. Jag kopplade Zolo samtidigt som jag hörde av domaren att alla hade fått betyg 10. Började gå ifrån gruppen för att Zolo skulle få sin externbelöning när tävlingsledaren frågade mig vad jag skulle………….. Glad i hågen svarade jag att jag bara skulle belöna min hund och att jag skulle komma tillbaka direkt. Stopp sa hon – vi har platsliggning nu direkt – så är det i elit lydnaden…..
Kände mig som ”kusinen från landet” och gick tillbaka till platsen som hon pekade på och Zolo undrade uppspelt om hans matte hade fått hjärnblödning – vi skulle ju gå och äta godis ju!!! Fjärilarna höll på att spränga struphuvudet på mitten men jag fick kraxat fram ett ligg när det var vår tur och Zolo tittade surt på mig och lade sig ner.
Fyra minuter senare kommer vi fram och alla ligger tjusigt. Betyg 10 och nu fick vi springa ut ifrån planen. Zolo dök direkt ner i skålen och då kom en tävlande fram och sa att jag hade kunnat bli diskvalificerad för att jag hade sprungit ut från planen på det viset – för så är det i elit lydnaden ………… Jag tackade så mycket för informationen och tänkte i mitt stilla sinne att jag vet inte om jag tycker att det är så kul i elitlydnaden längre!!!

Fokus, fokus – bort med fjärilarna för nu var det fokus……. Fast de kom bara tillbaka och fladdrade till slut i hela mig!!! och så var det vår tur……
Ny laddning i externbelöningen och så gick vi in. Fria följet blev så kalas 🙂 Zolo gnällde lite sin vana trogen på backningen och så trampade jag fel i en ojämnhet så att Zolo backade bort men sen var han på plats igen. Betyg 8,5 för lätt ljud (bra hörsel på domaren 😉 och litet stopp vid mitt feltramp.

Nästa moment var stå/sitt/ligg och minnet av förra tävlingen där Zolo stod så fint på läggandet dök upp i mitt huvud…. Fjärilarna hjälpte till att fladdra bort bilden och så hade jag en ofokuserad Zolo med mig som inte var med i första svängen så jag saktade ner farten rejält och så stod han kvar på mitt kommando. Sittandet funkade och när det var dags för läggandet drog jag i rejält och såg hur benen försvann under honom. Betyg 9 för sakta stå (bättre än inget alls) och sent sitt.

Därefter lämnade jag honom för inkallning och jag tittade mycket noga var skyltarna stod. Är tacksam för skyltar där det står ”stanna” och ”ligg” på så att hjärnan får lite hjälp på traven…………Denna gången skulle jag inte bjuda bort några poäng på mitt slarv. Zolo kom fint men tog några steg i ställandet, kom sedan fint och la sig och gick ner i tempo på sista biten in till mig. Betyg 8 för steg vid ställande och tempo sista.

Nu började hjärtat att dunka så jag knappt kunde höra vad tävlingsledaren sa……. det var dags för helvetesmomentet rutan…… Försökte koncentrera mig på vart hon pekade att konen var (på en elitlydnads plan finns så många markeringar att man blir helt blind) tappade då kontrollen över Zolo och tävlingsledaren höll på att stå på öronen över honom…….. Skärpning för jösse namn…….. Harklade fjärilarna ur halsen och fick skickat Zolo till konen och därifrån med mega fart rakt in i rutan så jag fick skrika snabbt att han skulle ligga. Med den farten hamnade han precis i bortre ändan av rutan och jag såg att domaren gick dit för att titta. Regelbokens text dunkade i huvudet – ingen del av hunden får vara utanför rutans markering……… När jag gick förbi såg jag att det fanns ungefär 1 mm mellan Zolo och markeringen och jag blinkade lite käckt åt domaren som flinade…….. Kallade på Zolo och jag hörde hur det dunkade i marken när han kom springande – och så springer han i 190 knyck förbi mig med riktning mot externbelöningen…………… Ögonen höll på att trilla ut ur huvudet på mig och jag vrålade fot och då vände han och kom raskt tillbaka till mig. Betyg 7 för ej in dk slarv

Puh….

Dags för apportering med dirigering. Lottades till att hämta vänster apport. Medan tävlingsledaren lägger ut apporterna så kommer det små pip från Zolo. Sen travar han ut till konen och får syn på den vänstra apporten direkt när jag pekar och springer snabbt tillbaka med den. Betyg 8 för lätt ljud, tempo kon.

Nu var det vårt helvetesmoment nummer två……… Zolo kan inte förstå varför Gud har skapat en metallapport och jag börjar faktiskt att hålla med!!! Kastar iväg den och den hamnar rakt framför hindret. Bra kast matte och så hoppar Zolo som skjuten ur en kanon – utan att ta sats utan hoppar direkt ifrån stället som han sitter på………. med följd att han slår i ordentligt och med tanke på domarens fina hörsel så gick det inte att undvika denna dunsen heller. Morrar på apporten för att försäkra sig om att den skall ligga stilla och kommer snyggt tillbaka med den. Slarvpelle – här serverar jag ett rakt kast och så slår han i hindret i stället………Betyg 7,5 för slår i, lätt ljud vid tag.

Nästa moment är vittringsapporteringen och nu lovar jag att tungan satt fast i gommen på mig. Sist vi tränade sprang han ut och tog fel pinne tre gånger i rad…………….. När jag vände mig och så började han pipa igen……… hade ingen aning om var tävlingsledaren la min pinne så när jag kommenderade honom sprang han rakt ut och luktade på en och så tog han direkt den som låg sidan om. Tänkte att han bara tog en i farten eftersom han inte kollade in de andra men fick nästan glädjefnatt när jag såg min inristade krumelur på pinnen när han kom tillbaka och satte sig. Betyg 8 för ljud, tempo.

Sista momentet och sedan skulle det vara över………. Skänkte min flaska med mineralvatten som jag hade ställt tillsammans med Zolos externbelöning en tanke och hoppades att jag skulle få loss tungan från gommen. Zolo gjorde alla förflyttningarna denna gången men jag såg att han hade flyttat sig framåt eftersom han hade haft rumpan vid den linje jag hade lagt honom från början och mycket riktigt var det det som vi fick nerdrag för. Betyg 7,5 flytt knappt 1/2 längd.

Sen kopplade jag honom och så gick vi i rask takt ut från planen (inte springa – kan diskvalificeras tänkte jag) Zolo fick plättar, ost och korv och jag fick en halv liter vatten och plötsligt kunde jag börja att andas normalt igen. Fjärilarna försvann och jag kände mig riktigt hungrig 🙂 Det skulle bli gott med frukost nu!!! ( kl 19:00) Gick en avslappningsrunda och Zammy fick också följa med. Diskuterade med Jytte som var med och tittade och kom fram till att jag nog var ganska nöjd ändå men hans pipande blev jag bekymrad för. Hade ingen aning om hur mycket som domaren skulle dra och Jytte hade inte sett ett enda betyg eftersom hon stod så långt bort. Tänkte att jag nog låg på samma nivå som vid förra starten eller kanske några poäng över eftersom jag inte hade bjudit på någon sne axel denna dagen 🙂
I alla fall så gick vi in i stugan och satte oss och pratade med de andra. Alla andra prisutdelningar var klara och man räknade snabbt ihop våra poäng och så kom tävlingsledaren och domaren ut. Precis så här sa hon: Då var det prisutdelning till våra tre startande i elitklass där alla har fått första pris. Min tanke var bara att sådana skämt tycker inte jag alls är roliga…………..
Där ser du sa Jytte – vad då – vad sa hon svarade jag – ni har fått första pris allihopa sa tävlingsledaren igen och jag bara skrek: SKÄMTAR NI???
Varför skulle jag skämta om en sådan sak sa hon och kallade upp mig på tredje plats. Jag hörde inte poängen utan var helt borta i huvudet och så kände jag hur tårarna brände till i ögonen på mig. Jag kramade om både tävlingsledare och domare och när jag fick mitt papper så sa tävlingsledaren att nu skakar du inte som du gjorde när du tog emot vittringspinnen!!!!!!!!

Ja, vad säger man……….??? 263 poäng och ett första pris…………….. Jag fick en liten lergök som jag skulle kunna suttit och visslat i hela vägen hem men det kunde jag ju inte – var ju tvungen att ringa och berätta för mina vänner…… :-9
Tack till Ängelholm för ännu en välorganiserad och trevlig tävling. Åsa – du var fantastisk som lotsade mig igenom tävlingen och handduken som vi fick i lottningspresent kommer jag att ligga och njuta på i sommar på stranden……………. För jag får ju inte lov att glömma bort att NJUTA av det här !!!!!

*******************

090503 Var det så äntligen dax igen……. Ett helt år har gått sedan jag och Zolo tävlade i elit spår. Efter det beslutade jag mig för att lägga brukset på hyllan eftersom hoppet och krypet blev oss övermäktiga med ett skadat knä……… Vi har därför tränat in elit lydnadsmomenten och nu skulle debuten ske på södra lo av SCK:s lydnadstävling i Osby. På förmiddagen hade jag tävlat med Zammy i lydnadsklass 1 och därefter var det till att vänta på elitens tur………….. Ja, och vänta fick vi göra. Med tanke på att vi varit på plats kl 08:30 och vid 14-tiden var det vår tur……

Vi var 4 stycken startande ekipage och jag drog startnummer 4. Otroligt kul denna dag var att vi var 3 stycken collies i eliten. En garvad och två debutanter 🙂
Så var det dags för momentet sittande i grupp. De två minuterna sniglade sig fram där vi stod inne i Osbys material förråd men vilken ljuvlig syn när vi kom ut och alla satt snyggt och fint när vi kom ut. Betyg 10

Jag frågade om jag fick gå ut från planen och det fick jag så att Zolo fick sin extern belöning och så fylla på burken snabbt och in på planen igen. Dags för platsliggning. Eliten är ju lite kymigare och där skall hundarna läggas ner en och en men det glömde tävlingsledaren bort så alla la sina hundar på hans kommando men vi fick sätta dem upp igen……………. Störning så det förslår 🙂 Därefter fick vi lägga dem ner en och en och vi var sist men det funkade fint. In i förrådet igen och jag kan ju tala om att fyra minuter är ännu läääääängre…..
Samma syn fast liggande hundar när vi kom ut i solskenet igen. Då blev det min tur att sätta Zolo upp först eftersom han fick lägga sig sist. Snabbt ut och svalde belöningen i ett huj. Betyg 9 Avdrag för DK kropp när jag lägger honom (jag tror jag får spader………..)

Äntligen sista hunden ut och det var vi……….. Fylla skålen och så tågade vi in. Zolo på ett håll och jag på ett……….. Hu – hur skall det här gå for det genom huvudet. Fria följet var en plåga…….. nitiskare tävlingsledare har jag aldrig varit med om. Först gick vi ett pass vanligt fritt följ med stegförflyttningar och helomvändningar. Sedan kördes vi på samma runda fast i sakta marsch och därefter samma runda igen – denna gången springande…………….. Jag höll på att få hjärtslag och knäet värkte i varje steg…………. Betyg 8. Detta är jag jättenöjd med för Zolo var tyst i alla förflyttningarna där han brukar pipa……….. Faktiskt var vi de som fick högst betyg på fria följet denna dagen!

Sen var det dags för stå/sitt/ligg och vi började att trava runt. Ställandet gick fint och sättandet också men sen tror jag att Zolo fick hjärnsläpp så i stället för att lägga sig – vilket han gör otroligt snabbt – så satte han sig……………. Betyg 7.

Därefter inkallning med ställande och läggande och denna gången var det min tur att få hjärnsläpp. Jag glömde att jag inte skulle få något kommando utan jag lät Zolo springa till mitten när hjärnan plötsligt fick liv igen och jag skrek stanna. Han stannade perfekt och sedan kom han springande snabbt de få stegen innan det var dags för läggandet som han också gjorde jättefint. Samma tempo in och sätter sig. Betyg 6 med kommentar lååååångt innan ställ……………… Ja vad säger man……???!!

Sedan kom mitt hatmoment sändande till rutan. Zolo sprang rakt och fint ut och ställde sig vid konen men vände sig med kroppen åt vänster. När han sedan vände huvudet mot mig och fick se att jag pekade åt höger så for han ut ganska långt framför konen och det såg ut som att han tappade riktningen. Där stannade han och tittade igen på mig. Då pekade jag igen och han hittade rutan och sprang snabbt in och slängde sig ner precis i mitten av den. (Tack Jenny Wibäck 🙂 Sedan kom han som skjuten ur en kanon på min inkallning. Betyg 7,5

Sedan var det dags för Zolos hatmoment……. som är hoppapportering med metall apport. Att man kan tycka att metallapporten är så äcklig som han kan jag knappt fatta. Man ser att han riktigt klöks och så håller han den så lätt att det nästan skallrar när han springer. Ja förresten skallra gjorde det inte denna gången………….. Fint hopp ut och så ställer han sig och morrar på den innan han tar den i munnen, tappar den när han vänder upp mot hindret och tar upp den igen, tappar den igen och tar upp den och då står han utanför hindret och jag bara vet att han tänker absolut inte hoppa för han vill bara springa tillbaka till sin matte så att hon kan befria honom från äckelapporten – därför kastar jag ut ett hopp kommando och han vrider sig över och kommer och sätter sig………….. Detta var banne mig en bedrift för så här eländigt brukar det inte se ut när vi tränar………… Betyg 5

Vittringsprov………….. vet ni hur lång tid 5 sekunder är? Det är så lång tid som man får hålla i sin vittringsapport nu för tiden. Sedan plockar tävlingsledaren runt på alla de andra apporterna. Sen skall jag vända mig om för att inte kunna påverka hunden att ta rätt pinne……… Ja, jag undrar vad det är för pucko som har kommit på detta……….. Så de menar att jag skulle kunna viska till hunden att nu springer du ut och tar den andra pinnen till vänster för det är mattes pinne – om jag nu hade fått stå kvar i samma riktning som hunden?????

I alla fall så travade Zolo ut och nosade runt på alla pinnarna som låg i en cirkel och tog sedan mattes pinne och travade tillbaka i samma fart. Betyg 8,5 med nerdrag för tempot.

Sista momentet är sedan fjärrdirigeringen……… Det började bra med stå, sitt ligg och sedan sitt……..vaaaaa? vad sa du?????? sitt sa jag och då satte han sig 🙂 Han flyttade sig lite också så det blev nerdrag för det med. Betyg 7.

Och så fick vi springa ut och få externbelöningen. Herre jösses vilken massa moment och så snabbt man kan göra av med sina poäng på dem också…………. 🙂 Vi fick ihopa 239.5 poäng och jag är i alla fall jätte glad för att debuten är gjord och jag vet att det finns en hel del att putsa på. Framför allt har jag lärt mig att bara tävla med en hund per dag eftersom det var jätte svårt att ladda om och hålla huvudet kallt. Jag kände att jag var ofokuserad och bjöd bort för många poäng på mitt beteende……………..

Kul var att man på publik plats hade berömt oss högt med kommentarer som vilken glad och trevlig lydnad. Detta var det bästa elit ekipaget den dagen trots att jag var sne i axeln 🙂 Domaren kom också fram efteråt och tyckte att det var väldigt trevligt och att hon väldigt gärna ville döma oss igen men utan min axel……………… Jag blev väldigt förvånad för jag trodde att jag hade gjort mig av med den för lääääääänge sedan men jag får väl sno ett gummiband runt bägge axlarna och binda ihop i ryggen nästa gång!

Tack alla min härliga träningskamrater för all stöttning och framför allt till Jenny Wibäck med sina problemlösningar.

*******************

080607 Debuterade vi i elit klass spår i Simrishamn. Efter 6 veckors högsommarvärme UTAN nederbörd kom jag då äntligen med som ordinarie på en tävling. Förutsättningarna var ju inte de bästa – men………… Det blev en mycket tidig morgon och jag åkte in om och hämtade Jytte – en av våra träningskompisar – som följde med som support. När vi kom till samlingsplatsen stod ”folket” samlat och pratade. På deras bilar fanns det klistermärke som tex. ”Bruks SM i Piteå 2007″……………Att jag och Zolo hade helt andra ambitioner denna dagen förstod jag direkt!

Det var alltså en av de sista tävlingarna för att skrapa ihop SM-poäng som jag hade kommit med på…… Min enda ambition denna dagen var att genomföra en elit tävling………… 🙂

Vi drog startnummer 7 av 12 och blev utkörda till en stor bokskog på Ravlunda skjutfält. Behöver jag nämna att det var snustorrt……
Efter en dryg halvtimmes väntan så kom domarna. Det var redan hett och jag selade på en taggad Zolo. Släppte på och han gick lååångt ut i rutan och fick spåret direkt. Snusade en meter på varje håll och så drog vi iväg. Blev ganska nöjd eftersom jag såg att han snusade av i lugn och ro innan han valde vilken väg vi skulle – men döm om min förvåning när vi blev återkallade till rutan. Zolo hade valt att bakspåra trots att han kollat av ordentligt. Hör till saken att han ALDRIG har bakspårat på en träning men gör det på nästan varenda tävling numera………….

Så var vi iväg. Fick en spetsvinkel direkt och gick en lång stund innan första pinnen. Yes, vi var rätt på det. Sen började en otrolig arbetsinsats från Zolos sida. Vi kom in i stora partier med knähög bokskott som kletade av sig något vitt som kladdade ner byxorna på mig och Zolos näsa var helt täckt med vitt och prata inte om hur pälsen kladdade ihopa på honom…………… Han jobbade som en galning och hade problem många gånger men vi traskade på och fick pinne nr 2 & 3 också…….Därefter blev det väldigt mycket cirklande och plötsligt dyker huvudet ner i buskarna och kommer upp med en ny spårpinne. Glad i hågen med mycket beröm ser jag att det inte är en av tävlings pinnarna utan en träningspinne som någon hade missat tidigare…………… Duktig kille som plockar sånt som andra har ”glömt” kvar i skogen……….. 🙂

När vi sedan hade gått över skogsväg nummer två ville Zolo hela tiden dra in åt höger. Logiskt sett borde spåret gå rakt fram men efter en stunds ihärdigt snusande så följde jag med honom. Efter en stund hörde jag ljudet…………. när flocken med rådjur studsade iväg………….. Ja, vad säger man……??? Efter det sprang Zolo med huvudet högt och näsan i vädret och bara vindade. Jag började gå mot det håll som jag tyckte att bilarna fanns och jag frågade Zolo ett par gånger om han visste var spåret fanns? Plötsligt dyker upptags rutan upp och då vet jag var vi är och då dyker huvudet ner på pojken igen och flämtandes drar han iväg mig och får tag i pinne nr 4 + slut också. Efter 32 minuters jobbande i detta torra löv/bok så var pojken ganska slut. Nu var pälsen ihoptovad överallt av det vita kladdet och spårlinan helt klibbig. Fick reda på att med våra 4 pinnar så hade vi betyg 7 på spåret. Alltså fick vi lov att fortsätta för att bli godkända.

Vi blev lotsade till uppletande platsen och SM-gänget satte sig i en ring och beklagade sig över både bakspår och missade pinnar. Att bryta sig in i den ringen var helt lönlöst och jag var så glad över att Jytte var med mig!
Fick reda på att 3 stycken hade brutit före mig så det var bara att försöka att peppa upp gossen igen för att nu skulle vi ”leta grejor”. Satte godisskålen på betryggande avstånd och hade publiken – i mitt tycke alldeles för inpå ryggen…….. Skickade första skicket mellan ytter linjen och mitten och Zolo gick direkt ner i hörnan och tog en grej. Waohh så glad jag blev! Han tog den fast andra hade haft den i munnen före. Träningen har gett resultat!!! Skickade igen och han går ner till höger hörna och plockar nästa grej – springer tillbaka men det verkar inte som han uppfattar var jag är utan springer bort till publiken och jag får kalla igen på honom för att visa var jag är och då stannar han på baslinjen med föremålet i munnen och bara står och glor på mig – innan han sakta travar fram till mig. Kändes som en fullständig black out för honom…… Skickar igen och föremål också denna gången. Måste ju tillägga att han verkligen inte rusade runt i rutan – utan travade lätt i sitt letande…………. Fjärde skicket och 1 minut kvar skriker tävlingsledaren när han dyker ner bara 10 meter ut. Går runt en stund och jag hör hur publiken viskar när han plötsligt dyker upp med sista föremålet i munnen…………….. Kalasbra och jag är så nöjd att han bara får springa ut till sin godis skål direkt.
Betyg 7 – 7,5 och domarna drog för avlämnandet på 2:a föremålet och för tempot. Bryr mig inte om betyget – är bara så glad över att han orkade fullfölja sitt letande och att han tog grejorna utan problem.

Nu åkte vi tillbaka till klubben och termometern visade på nästan 30 grader. En halvtimmes vila medan domarna åt lunch och så var det platsliggning med skott. Känner mig alltid nervös inför detta momentet………..jag tror det sitter kvar efter att ha ägt två skottberörda hundar. Nu återstod endast 5 hundar och Zolo låg i mitten i den gassande solen. Vi fick gå in på gården bakom klubbstugan och då kunde man se hundarna igenom ett fönster på stugan men Zolo låg tryggt och fint hela platsiggningen. Betyg 10.

Så drog lydnaden igång. Jag försökte att blöta ner Zolos huvud med vatten men det hjälpte inte så mycket. När jag försökte att köra igång honom i skuggan märkte jag att det inte var gamla vanliga gossen jag hade i kopplet. Han var helt enkelt helt slut i värmen………..

Fritt följ: 7 – 6 Zolo tittade inte på mig en gång under hela fria följet. Ingen kontakt och han satte
sig snett på vartenda sättande och sedan sprang jag till och med ifrån honom på
språngmarschen……

Ink /stå/ligg: 5 – 5 Han startade i dåligt tempo men vägrade ändå att stanna på mitt kommando utan
fortsatte så jag fick kalla på honom ändå.

Framåtsändande: 7,5 – 6 Han går fint ut men travar hela sträckan – har alltså ingen tempoväxling vid
gruppen men går extremt rakt och vänder sig inte om en enda gång.
Är sedan seg på inkallningen till mig.

Kryp: Avstår eftersom jag vill att knäet skall vara helt läkt innan jag kör till 100 %.

Skall: 10 – 10 Är det något han kan – så är det att skälla 🙂

Metall apport: 5 – 5 Nu gör han en Zologrej……….Springer ut ställer sig och tittar på mig för att sedan
återgå till morrande på apporten – innan han tar den.

Tung apport: 5 – 5 Gör ett tveksamt gripande – springer sedan tillbaka och sätter sig jättesnett och
nästan skriker – ta den då!

Hopp: Avstår – här har jag gett upp. Han har endast hoppat en gång på våra högre
tävlingar – så här har jag gett upp.

Stege: 10 – 10 Glädje ämne nummer två denna lydnad. Zolo brukar ha bråttom och då blir han
slarvig men idag gick han saaaakta.

Summa sumarium 414,5 poäng och godkända. SM-snubben som vann hade exakt 200 poäng mer än mig men om inte om hade funnits hade vi kanske hittat alla pinnarna och gått på rätt håll i upptaget och då hade vi haft 100 poäng till. Om det sedan hade varit minusgrader hade vi säkert haft samma lysande lydnad som jag är van vid att vi presterar och då hade kanske kommit upp i certpoäng 🙂 – men eftersom allt det här inte är påverkningsbart så är jag otroligt nöjd och glad över vår genomförda debut i elit klass i 30 graders värme. Man får inte glömma att det var 7 ekipage till som inte slutförde sin tävling och att Zolo var en av dem som kämpade väl hela dagen.

Vi avslutade sedan kvällen med att åka och bada med hundarna i sjön så att kladdpellen blev blank och fin i sin päls igen och både hans och min kropp blev nerkyld till rätt temperatur igen.

*******************

071219 I dag har vi varit på återbesök hos veterinären med Zolo. Det hela började för drygt sex veckor sedan när vi var i trädgården och räfsade löv. Zolo & Zammy sprang och busade och plötsligt stod Zolo där med ena bakbenet hängande i luften och han kunde inte stödja på det. Vad som hade hänt har jag ingen aning om …………..Det var samma bakben som han skadade sitt korsband i när han var 9 månader……………

Jag fick komma till samma veterinär som förra gången och hon konstaterade att hans korsband var utdraget och att han var svullen och hade vätska i knäet. Han fick ordinerat metacam och så fort han fick smärtstillande blev han genast bättre. Det tog inte många dagar förrän han vrålande stod på bakbenen när han såg kaninerna ute på gröningen…………………..Nu har vi koppelrastat (de flesta promenader) i c:a 5 veckor och Zolo rör sig fint och i dag var det dags för återbesök hos veterinären. Lite nervös var jag eftersom jag funderat mycket över hur Zolos framtida tävlingskarriär skall se ut!!

Veterinären konstaterade att ingen svullnad fanns kvar och att han var lika musklad i bägge benen fortfarande så nu var det fritt fram med långpromenader och rehab träning. Hon rekommenderade simning och balansträning. När vi diskuterade elitklassens 12 meters kryp & 85 cm hinder så menade veterinären – håller han så håller han – annars får vi göra något nästa gång……. om det blir en nästa gång – det är inte alls säkert. Här har jag att fundera på…………… Jag vet att det kommer att sitta i magtrakten varje gång jag skall träna kryp och hopp och jag vet inte om jag är villig att utsätta varken Zolo eller mig själv för det…………. Det blir kanske endast lydnads lydnad framöver………… Vem vet – det får tiden visa! Jag är i alla fall otroligt stolt över vad Zolo & jag har åstadkommit så här långt!

*******************

070916 Tävlade vi i högre klass spår i Kristianstad och jag kan inte hålla mig längre……… VI BLEV UPPFLYTTADE!!!!!!
Så ja – nu har jag tagit bort all spänning från läsandet men jag var bara tvungen!! Morgonen började med ösregn här hemma och det följde med mig nästan ända fram till Kristianstad. Det blåste rejält och molnen låg tunga…….. Jag tror att vi var 13 startande och jag drog startnummer 2. Kalasbra för vår del att ha tidigt startnummer. Jag och startnummer 1 fick stanna kvar på klubben för våra spår låg sidan om klubbstugan. Ett stort grönt fält med inslag av stubbåker mötte oss. Det här skulle bli spännande. Något fältspår har vi inte gått de sista åren :o)

Domarna Åke Öberg och Ingvar Nilsson kom direkt och påsläppet blev liiiite märkligt. Zolo jobbade i upptagsrutan och vinden låg på ut i rutan så vi fick gå väldigt långt ut – nästan utanför rutan innan han tog spåret och gick iväg. Pessimist som jag är väntade jag bara på de där orden som har ekat i huvudet på mig de sista tävlingarna men se, tävlingsledaren sa inte ett knyst. KALAS.

Sen spårade vi på ute på fältet. Zolo var noggran och jätteduktig. Kaninskitarna låg i högar mellan stegen men oj vad duktig han var. Vi hade alla pinnarna med oss och det är ett lyckligt ögonblick när man står där med den långe pinnen och man vet att man har tid kvar……. Får väl tillägga att det här med fältspår passade mitt onda knä som handen i handsken ;o) Betyg 9 på upptaget och 10 på spåret.

Satt i klubbstugan med trevliga medtävlande och väntade på uppletandet. Tre av ekipagen hade för lång tid och fick åka hem. De flesta hade bakspår och någon pinne borta. Vi låg bra till………………. Rinkaby fälten var ingen lätt match i den blåsten!
Dags för uppletandet. Vi körde en liten bit till en skogsdunge och jag blev första startande eftersom nr 1 hade brutit. Det var ett bra utgångsläge för oss att ingen hade ”slajmat” på grejorna före oss.
I dag var jag noga med att sätta externbelöningen längre bort – nästan vid bilarna och så skickade jag honom. Han sprang ut och fick föremål 1. Nu var jag noga med att sätta honom fot vid varje avlämnande. Vid föremål 3 stod han en stund och jag började undra vad sjutton som hände och då tar tokstollen och lyfter på benet och kissar…………… tar sedan upp föremålet och kommer glatt in till sin matte. Föremål 4 låg bara några meter ut och så var uppletandet klart. Domarna kom fram och gav mig Betyg 6 för att han hade kissat – annars hade jag fått 9,5 av båda!!!!!!!!!!!! Trots kisseriet var jag supernöjd eftersom det aldrig har hänt tidigare och jag hoppas att det inte händer igen!

I dag tog jag fram miniräknaren och fick ihop bra poäng för att bli uppflyttad. Nu var det det värsta kvar…….LYDNADEN Jag var ju tvungen att ha 196 poäng för att klara uppflyttningen. Fick besked om att det var platsliggning direkt när vi kom tillbaka till klubben och sedan skulle domarna äta lunch…………. Tillbaka till klubben och förbereder platsliggning. Direkt när vi lämnar hundarna springer en av dem iväg. På första skottet kommer nästa hund. Det är nervösa minuter men Zolo låg snyggt och fint ute på flanken. Betyg 10.

Det är nu som tokerierna börjar……………… Satte in Zolo i bilen och skulle ta ut Zammy för en kisserunda då en av de medtävlande kommer springande och skriker på mig. De börjar på lydnaden direkt och det är du som skall in…………… Fan också vad jag blev ofokuserad. Istället för att be dem vänta några minuter, tar jag min hund och kör lite kontakt och så in på planen…………. och så var vi igång!

Fritt följ: 9 – 8,5 Sent sitt / tränger vä. Kändes ganska bra men vid första halten så tog det lång tid innan han satte sig – utan han stod liksom kvar när jag stannade. Har tränat mycket kontakt och startat stående efter varje belöning och där kom efterdyningen av det :o)

Ink m ställande: 7 – 7,5 Dk / Sent stå. Använde både röst och hand och Zolo tog några steg på sig för att stanna. Därefter kom han med samma fart som i början. Fint men det kostar för mycket poäng att använda dk här.

Framåt sänd: 5,5 – 5 Dk / Snett ut, långt ut. På mitt kommando går Zolo jättesnett ut mot publiken och jag får ge dk med hand och röst så han tråcklar sig genom gruppen men han går snabbt och når flaggan som tävlingsledaren märkt ut linjen med precis när jag skall kalla in. Likadant på andra skicket går han också snabbt ut men kommer fint tillbaka till mig.

Kryp: 7 – 8 Ojämnt kryp/Hög bak. Ser att han är ganska hög bak men går lågt med armbågarna. Jätteglad över de här betygen :o)

Skall: 10 – 9,5 Inga kommentarer – men varför jag endast fick 9,5 av den ena kan man undra. Detta utförde Zolo som taget från instruktionsboken.

Tung apport: 7 – 7,5 Tvekar, avslut/ Vid. Zolo springer fram och tar tag och tar liksom i innan han stänger munnen och då får vi tvekar. Han har fint tempo tillbaka men sätter sig med en blandning av fot och avlämnande framifrån. Det är inte lätt att hålla rätt på allt ;o)

Hopp: 0 – 0 Zolo gör en ”svalövare” och slår i rejält med knäna på uthoppet. Trillar liksom ner på andra sidan och så sticker han fram huvudet bakom hindret och tittar på mig precis som han säger: skit det gick inte denna gången heller…… Försöker skicka ut honom och då springer han fram och sätter sig vid markeringen för framåtsändandet. Detta är nackdelen med att köra klicker för det kan lätt bli lite för många egna initiativ.

Ja, vi var nöjda när vi sprang ut från planen. Zolo hade ännu en gång gjort så gott han kunde och vi hade fått så många bonusar under dagens tävling. Förstod att det skulle vara c:a 10 poängs avsaknad på lydnaden men vad gör man. Tog hand om min hund och belönade med både kanin och godis. Hämtade lilleman och så gick vi iväg på rastrunda. Ringde Jeanette och Monica för att berätta men kände mig inte alls besviken denna gången. Jag hade vid Svalövs tävling lärt mig att det kan vara marginalerna som avgör……..

Gick tillbaka och hämtade min frukost (kl var nu 12:00) och åt medan vi pratade. Plötsligt kommer sekreteriatet ut och kramar om en av tjejerna och grattar till uppflytt…… och sedan vänder hon sig till mig och säger grattis till mig också. Jag trodde jag skulle storkna. Flög upp för att titta på vad hon skrev på tavlan och kan ni tänka er att någon där uppe tyckte att det var min tur idag. Vi fick ihop 196,25 poäng på lydnaden och Totalt 485,5. Det slutade med en tredje placering och jag är så glad så jag inte kan tro det är sant. Nu är vi i elit i bruks också och DET KÄNNS UNDERBART! ;o) ;o) ;o)

*******************

070901 Tävlade vi högre klass spår i Halmstad. Var andra reserv men fick besked om att jag blivit ordinarie kvällen innan. Drog startnummer 10 av 10 tävlande. Lång och kall väntan blev det. Det var bara 4 grader i de halländska skogarna och min tunna Fjällräven jacka kändes som ingenting……..

Äntligen var det dags. Släppte på Zolo som inte hade samma drag i linan som vanligt. Han gick ut och snusade ungefär på mitten av upptagsrutan och sedan fortsatte han ut på djupet. Där valde han vänster och gick ganska tveksamt iväg……. Såg hur tävlingsledaren följde med oss ute på vägen och jag visste vad han skulle säga: TILLBAKA TILL RUTAN………. Förbannade skit – bakspår för tredje gången i rad på tävling men aldrig på träning. Sen spårade Zolo iväg fint och fick nästan tapp direkt….. Precis där startnummer 7 hade gått med sin hund för en stund sedan. Såg från min plats när en spårläggare sprang efter henne och fick iväg henne från den platsen där hon var men jag visste ju inte åt vilket håll som mitt spår gick. Naturligtvis hade hon varit inne och klampat i min första vinkel…….

Efter en stund spårade vi vidare och nu hittade vi pinnarna. Ut på ett hygge och upp för en backe och där möttes vi av en syn…… Hela bokskogen var uppvräkt av vildsvins trynen………….. Huva.. men Zolo spårade på och vi fick alla pinnarna med oss tillbaka.

När vi kom tillbaka till bilen så hade redan uppletandet börjat. Fem ekipage hade brutit på spåret så nu var det strax min tur på uppletandet. Ingen vila eller andhämtning här inte. Min tur och jag satte Zolos externa belöning innan jag gick iväg till rutan. Det var en fin uppletanderuta med väl synliga snitslar. Efter avlämnandet av första föremålet så sprang Zolo iväg förbi publiken och hade bara sin godisskål i huvudet. Fick stopp på honom i sista sekund och fick tillbaka honom igen. Detta upprepades på andra föremålet också och jag tog honom i halsbandet och riktade honom riktigt ut i rutan. Han hittade 3 föremål och vi fick 5-5 för att jag hade tagit i min hund och för att han ”fastnade” på en punkt där han redan tagit ett föremål. Nu började matematiken räknas i huvudet på mig. Om jag räknade på minsta möjliga poäng på lydnaden var jag tvungen att få 7,5 poäng på uppletandet. Fick inte ihopa det så jag tackade för mig och bröt där tävlingen.

På vägen hem satt jag och räknade poäng hit och dit i huvudet och insåg att jag hade haft uppflyttningspoäng på specialen ändå……… Fast jag hade varit tvungen att göra 218 poäng på lydnaden och det får jag ju aldrig reda på om jag hade kunnat göra!!!!!!!!!!!!!!! På Collie-SM hade jag 211 med 8 poängs avdrag på platsen……………. Ja, herre gud. Är huvudet dumt får hela kroppen lida. Både jag och Zolo var nöjda med hans arbete men jag var knappast nöjd med min huvudräkning!!

*******************

070804 Tävlade vi högre klass spår i Svalöv. Första vackra dagen på mycket mycket länge………. Drog startnummer 3 av 12 tävlande som skulle bedömas av Kaj Ringdahl och Kurt Johnson………..

Ut i skogen uppe på åsen. Fick starta direkt vi kom på plats. Denna gången gick Zolo rakt ut i upptagsrutan och gick ut till vänster och kollade av några meter och vände sedan själv och for iväg. Bra tänkte jag – nu har han ialla fall kollat av och valt rätt…………TILLBAKA TILL RUTAN…………… det var väl själva rackaren också. Nu hade han kollat av och ändå valt bakspår den filuren. När jag vände honom så var det inga problem utan han bara spårade på. Andra bakspåret i hans liv och nu börjar jag bli orolig……

Jösses vilket spår. Tätt med björnbärs ris, massa bräske på marken som jag hade svårt att komma över, breda bäckar och plötsligt mossa för att övergå i bokskog och sedan tätt, tätt bräske igen…………… Hade sjå med att bara kolla var jag satte fötterna och Zolo skötte sig fint. Jag räknade pinne efter pinne och han jobbade fint. Hade problem i ett par vinklar men jag såg allt utfodringsplatsen för älgarna – så jag vet varför ;O) Plötsligt hade vi den långe pinnen framför fötterna och jag blev så glad. Alla pinnarna och så tittade jag på klockan!!! Oj, vad tiden hade gått. Frågade mottagaren hur lång tid jag hade använt och fick till svar 31 minuter. NEJ!!!!! inte en minut för mycket efter allt det jobbet. Mottagaren som också var spårläggare berättade att det tog honom 33 minuter att gå ut spåret och att han brutit benet förra året när han var ute och la det…………… Vad säger man?????? Fick mottagaren till att låna ut sin klocka och så kollades den mot tävlingsledarens när de kom tillbaka från påsläppen. Fattar ni min lycka när det visar sig att mottagarens klocka gick en minut för fort……………. Vi var fortfarande med!!! Betyg 7-7 på upptag och 10-10 på spåret.

Dags för uppletandet och jag tog med mig en av Zolos föremål och när vi stod och väntade på min tur så kastade jag ut den i skogen så han fick springa ut och hämta……. Min tur och jag ställde skålen med godis som är hans externbelöning ute på vägen och fick presenterad en fin uppletande ruta i granskogen med några omkullfallna granar. Ganska öppen så jag kunde se honom. Han springer ut och får ett föremål direkt. Tjoho! Ut igen och han får en till och en till på några skick. Jag håller på att spricka och när tävlingsledaren säger att vi har en minut kvar så ser jag att Zolo får ett föremål i näsan – men kan inte lokalisera det och fullföljer inte. Springer därför mot mig och stannar 10 meter ut i rutan och doppar näsan. Föremål nummer 4!!!! Oj,oj,oj så glad jag var och lät honom springa ut och få godsakerna. Det märliga var att så fort jag sa till honom att vi var klara så rusade han själv iväg till godisskålen. Han har verkligen ”köpt” externbelöningen……………… Betyg 8-8.

Nu var specialpoängen i hamn och med lite råge. Om jag skulle få ihopa mina 196 poäng på lydnaden så skulle uppflyttningen vara i hamn. Det var nu som nerverna började spöka runt i kroppen. Vi åkte tillbaka till Svalövs klubbstuga och domarna åt lunch. Själv satt jag i bilen i skuggan och SMS:ade mina träningskamrater och fick rapport från Zammys utställningsdebut…… Bra terapi för nerver i skälvning. Dags för platsliggning och både nr 1 och 2 avstod så Zolo låg längst ut på flanken. Skytten stod c:a 50 meter bort ur vind och det blev en lugn och trygg platsliggning där endast en boxerflicka kröp fram mot matte. Betyg 10-10.

Eftersom det var ganska långt till bilen och endast 2 ekipage före oss så stannade vi kvar i närheten. Visste inte riktigt hur jag skulle göra eftersom jag helst vill ta honom direkt från bilen när det blir vår tur, men……………. så var det vår tur. Kände att Zolo var lite okoncentrerad direkt när vi gick in på planen. Nu eller aldrig!!!

Fritt följ 8,5 – 8 Tränger ngt / Tränger snett sitt. I vänstersvängen var Zolo inte med mig och gick därför in i mitt ben och det blev en trängning. Tappade kontakten med honom ett par gånger men han var med.

Ink med stå 6,5 – 8 Dk, avslut / Tempo dk. Här undrar man ju om domarna har tittat på samma hund????? Bestämde mig för att prova stanna honom utan handen men fick slänga upp den som ett dk. Tyckte INTE att han ändrade tempot på andra sträckan utan fullföljde i samma.

Framåtsänd 6,5 – 7 Dk, s ej? / Snett, dk, långt ut. Här gick Zolo ut fint på första sträckan och kom in till mig i god fart. På andra sträckan ändrade han inte tempo vid gruppen utan jag fick skrika sakta till honom. Då var han långt ute och när jag kallade så stannade han bara och jag fick ge dk igen.

Kryp 5 – 6 Dk, hög bak / Fuskar, stannar, dk, hög bak. Ja, det var mycket på en gång. Får upprepa kommandot flera gånger för Zolo vill stanna till. Förväntar sig nog belöningen. Berömde honom tyst men jag såg nog hur ”fuskaren” hade rumpan högt uppe ändå :o)

Skall 9,5 – 9 Slutar tidigt / ingen kommentar. I dag var Zolo knäpptyst på tystnaden och höll i fint under skallet. Kanske att han andades innan sista skallet men att dra en pinne för det……………..

Tungapport 8 – 8 Dk fot / Tempot, tar om. Zolo sprang ut biter ihop runt apporten och öppnar munnen och tar ett bättre grepp innan han lyfter. Springer snabbt tillbaka och sätter sig nära mig framifrån. Fick vänta en hel evighet innan avlämnandet :o) men han höll kvar och kom in och satte sig hos mig. Dk vid fot vet jag inte vad domaren menar.

Hopp/sitt 0 – 0 Islag, dk / hoppar ej. Zolo slår i hindret ordentligt på uthoppet och landar bara några meter på andra sidan hindret. Då skickar jag ut honom (precis som i Västerås) och han far ut och sätter sig ganska snett och när jag ber honom hoppa tillbaka så går han runt hindret.

Ja, vad säger man…………. Vi nollar det allra sista momentet på hela tävlingen och därmed slogs våra uppflyttningsdrömmar i kras!!
Vi saknade 2,5 poäng på lydnaden för en uppflyttning – trots att totalpoängen fanns där. Jag är jättebesviken eftersom jag tyckte att Zolo gjorde en kalastävling och jag kan inte sluta undra hur i all världen man skall få till en uppflyttning när det är så marginellt att INGENTING får misslyckas.
Vi fick ihop 480,5 poäng och en 4:e placering.

*******************

070728 Tävlade vi i högre klass spår på Collie-SM i Västerås. Hela veckan innan hade vi tillbringat i Marma på Mironik/Gemdales träningsläger. Helt fantastiskt läger med kanoninstruktör. Steg upp 03:13 och packade bilen och åkte iväg från Marma till Västerås. Kom dit i god tid och ville anmäla mig. Fick ett förvirrat mottagande av en gäspande funktionär som tyckte att jag kunde göra det senare istället fast jag stod där med min stamtavla………………………..

Lottningen drogs igång innan kl 07:00 och utan något välkomsttal och jag drog startnummer 2. Fick besked att appellhundarna skulle åka iväg först så något skjutande på platsliggning skulle inte ske innan kl 08:00. Därefter sprang jag på tävlingsledaren där ute som sa att nu börjar vi…………….. Fick ut Zolo i rappet och gick ner till den anvisade planen och döm om min förvåning när nästa besked är att den ena domaren inte hade kommit ännu utan att vi skulle vänta på honom……………..

Efter mycket om och men så kom ett annat domarpar och ställde upp till vår platsliggning och hundarna blev inkallade. Kände direkt att skytten stod I vind för hundarna – vilket absolut inte är önskvärt! Vi la ner hundarna och så gick vi och gömde oss. Jag kunde skymta Zolo från vårt gömställe och när första skottet ljöd så satte han sig upp och glodde på skytten…………….. Därefter la han sig ner igen och låg fint resten av platsliggningen. Betyg 8.

Därefter transporterades vi ut i skogen för spårningen. Marken var inbjudande och fin. Upptagsrutan var ganska öppen och Zolo sprang rakt ut och fick spåret direkt. Vände till vänster och spårade iväg. Yes – tänkte jag när jag gick efter honom. Ordet BAKSPÅR rungade plötsligt bland träden och jag minns bara att jag tänkte – hon skojar – det är inte sant att Zolo för första gången i sitt 5 åriga liv skulle ha tagit bakspår just denna dag………………. Men faktiskt hade tävlingsledaren rätt. Jag vände honom och han såg väldigt förvånad ut och lite motvilligt fortsatte han på andra hållet. Han spårade fint men slog lite fram och tillbaka. Det tog en ganska lång stund innan vi hittade vår första pinne och redan där förstod jag att vi hade missat en……………. Därefter spårade Zolo som bara den. Hade besvärligt i några vinklar där han var noggran men tog rätt håll och när jag var som mest tveksam om vi fortfarande var på ”människospåret” så hittade han en pinne :o). Vi tog oss runt på 22 minuter och hade mycket riktigt missat den första pinnen.
Betyg 9 på spåret och 7 på upptaget.
Där tappade vi många värdefulla poäng men jag ville ändå fullfölja tävlingen för att se hur lydnaden skulle fungera.

Vi åkte tillbaka till klubbstugan och satt och tittade på agility när vi fick höra av de medtävlande att man hade skjutit fram lydnaden en halvtimme. Så vi satt kvar i lugn och ro och kollade in alla hoppande, skällande collies. Då kommer ett nytt besked från en icke tävlande att hon hört att tävlingsledningen hade ändrat tillbaka tidpunkten för lydnaden igen. Nu blev jag liiiite orolig och gick iväg för att ta reda på hur det låg till. Träffade då tävlingsledaren som sa att lydnaden drar igång om en kvart……………. Herre min jösses vilken planering…………….

Appellplanen var stor och på andra sidan pågick appell lydnaden. Folk i massor stod mellan grupperna och det vimlade av hundar som skällde och busade med varandra i denna massan. När jag skulle gå in på planen gick det inte att komma fram utan jag fick be ”publiken” med medföljande hundar att flytta på sig så att jag kom fram.

Gick in och försökte beträda planen så att framåtsändandet skulle bli rakt och inte vika av ut till ingången och så blev vi anvisad startplats. Då börjar man med att visa betyg för platsliggning, spår och upptag. Försökte hålla koncentrationen och släppte inte Zolo en sekund……………..

Fritt följ 9-9 En domare drog för ett segt sättande och den andra för ett dk med arm. Tyckte att det kändes fint och jag kände att Zolo var med mig.

Ink med stå 7-8 Dk står det på 7:an och Dk arm, sitter snett vid förare på 8:an. När jag gav stanna kommandot använde jag handen också men jag tyckte inte att han stannade fort nog så jag drämde i med ett nytt kommando. Tyckte att tempot var bra på båda sträckorna.

Framåtsänd. 8-8 Stannar upp, lite snett på slutet / Stannar upp första håll o lite långt ut på andra. Zolo gjorde precis som vi tränat på att springa ut till gruppen och sedan trava resterande längd. Blev riktigt förvånad att han kom i bra tempo på inkallningen. Jösses så glad jag blev att det funkade så fint!

Kryp 5-7 DK högt / DK bitvis hög bak. Oj, oj vad jag var nervös för detta moment. Vi har haft riktiga bekymmer den sista tiden så jag berömde och gav nytt kommando när jag tyckte att han sackade efter. Jätteglad för de här poängen ;o)

Skall 6-6 Skäller under tystnad. Vårt paradmoment funkade inte……. Zolo skällde jättefint och på tystnaden gav han ifrån sig ett skall så jag fick tysta honom igen. Domaren sa att det var en 10:a annars…….

Tung apport 7-8 Tvekar vid apport / Kort tvekan, avlämnar framifrån, sent sätt. Duktiga gosse springer ut och hämtar apporten och kommer springande med den men blir tveksam om hur han skall leverera den så han sätter sig snett framför mig och jag kan ta den och kommendera fot. Vi tränar på avlämnande framifrån men tror att Zolo började bli trött i huvudet här…………..

Hopp/Sitt 5-5 Flera kommandon / DK något olydig :o). I mina ögon var Zolo hur lydig som helst. Andra gången i sitt liv skulle han nu hoppa 85 cm. Jag hade hjärtat i halsgropen och bad honom hoppa. Han landade endast några meter ifrån hindret på andra sidan och jag insåg att han aldrig skulle kunna hoppa tillbaka med så kort ansats. Gav honom därför kommandot utåt och han sprang iväg ifrån hindret – fick syn på cementplattan som visade var framåtsändandet tog slut och sprang fram till den och satte sig. Vi har tränat med musmattan på andra sidan för att få ut längden och i Zolos ögon var det helrätt. Det var bara det att han satt ungefär 25 meter från hindret långt ut i sidled och när jag skrek hoppa till honom så pekade jag ut med min högerarm för att han inte skulle springa rakt fram och då gå runt hindret. Det här var mission impossible men min duktiga hund lyckas tråckla sig över hindret och när han är över så jublar och applåderar publiken – trots att momentet inte var klart. Tårarna brände i ögonen och jag var så glad att Zolo hade gjort precis allt jag hade bett honom om :o)

Direkt efter lydnaden började sedan uppletandet. Kändes lite olustigt att bara låta Zolo vila i en kvart innan vi skulle upp på momentet som vi har haft så mycket problem med. På lägret hade vi kört med massa hundar på föremålen innan oss och Zolo hade inte tvekat en enda gång med att ta upp dem – så jag var riktigt spänd på hur han skulle reagera nu………………

Kommer fram till uppletande rutan och tror inte mina ögon. En ruta full med bräske och ris. Bakom den så kallade linjen var det en asfaltväg där publiken stod och där folk cyklade och körde bil på………….. Jag kunde inte se alla fyra snitslarna för allt riset men tävlingsledaren sa bara att den hänger där ute……………. Linjen gick inte att gå på för där var så tätt med ris att det inte gick att gå igenom. En annan tävlande som dessutom är både domare och SBCH med sin hund ifrågasatte linjen men fick till svar att denna linjen gick i en böj……………..

Jag skickade första skicket i mitten av rutan. Zolo sprang ut och kom tillbaka med ett föremål. YES!! Skickade honom igen och han sprang upp till höger och stod och luktade men kom tillbaka utan föremål. Sen skickade jag honom ett par gånger till utan att han fick något föremål någonstans i rutan. På vänstersidan kom han inte ut för där fastnade han så när tävlingsledaren sa att vi hade en minut kvar kom Zolo springande tillbaka igen – utan föremål. Tog då in honom till mig och bara klappade om honom och kelade honom för i mina ögan hade han varit jätteduktig. Sen fick han springa ut och ta godiset jag ställt i en skål på vägen. Vi var fem stycken som gjorde uppletandet och fyra nollade det. Den femte fick betyg och blev därmed SBCH. När vi gick därifrån så kom många ur publiken fram och berättade att de hade varit där uppe och rastat sina hundar för det hade inte varit avspärrat alls under dagen.

Är jättebesviken på arrangörerna som inte ville att vi skulle lyckas utan tog det med en klackspark. Poängen på detta moment var avgörande för fler cert i eliten och uppflyttningar ur högre klass. Vi tävlande var överens om att lägga in en protest eftersom rutan hade flertalet brister ur regelboken – men eftersom ekipaget som blev SBCH lyckades få poäng – avstod vi.

Summa sumarium så fick vi ihopa 423,5 poäng och en andra placering. Vi har också lärt oss att det är lättare att få certpoäng i elitklass än att bli uppflyttade ur högre klass – vilket kan kännas lite märkligt………………..
Vi har också lärt oss hur mycket det lyfter att ha träningskamrater bland publiken som applåderar och hejjar på. Stort TACK alla ni från Mironiks / Gemdales lägret som stod bakom oss under hela dagen. NI VAR GULD VÄRDA!!!

******************

070519 Debuterade vi i högre klass spår i Sjöbo. Efter knähaveriet kollade jag in Skånes sista högre tävling och anmälde mig till den. När jag fick PM:et stod jag allra överst på pappret!!! Vilket flyt att komma med på första anmälningen. Datumen visade sig vara helgen EFTER som vår lille Zammy blev hämtad och vad gör jag…….?? Världens underbaraste träningskamrater Eva och Jeanette åker 10 mil enkel resa för att vara ”barnvakter” när jag och Zolo tävlar :o)

Drog startnummer 3 av 12 och spåren låg på Björka övningsfält – precis bredvid där vi hade spåren när jag tävlade lägre klass i Malmö. Då visste jag också att området var fullt av dovhjort……..

Påsläppet blev klockrent…… Spåret låg allra längst ut i rutan och han vände direkt på rätt håll. När vi kom utanför rutan så stannade han och började dra i något….. Såg att det var en slutapport som var nerstucken i marken. Tävlingsledaren skrek då att jag skulle ta med den för det var påsläppspunkten. Duktig kille som markerar något som varit nerstucket i flera dagar…….. Iväg bar det. Första benet ingen pinne, andra benet ingen pinne och nu började jag bli orolig att det var något viltspår vi gått över på…….. men så dök den upp den lilla mörka trä apporten med mitt spårnummer på. LYCKA! Oj oj oj som han jobbade. Pinne för pinne plockades upp. Vi var i gräs, ljung, tallskog och alla hade de det gemensamt att det drösslade av pollen. Zolo var gul på hela snoken och nös och fnös och spårade……………. Lycka igen när den långe så äntligen dök upp! Vi hade alla 7 apporterna med tillbaka och jag var sååå nöjd sååå nöjd.

När vi kom tillbaka till bilen försökte jag skölja av Zolos näsa och näsborrar som var fulla av gul gojja…. tittade ner på mina skor som var alldeles grön/gula och förstod att det hade varit jobbigt värre att ta sig fram. Kanonfint jobbat! Betyg 10 på påsläppet och 10 på spåret. Detta betydde att vi redan hade uppflyttningspoäng på specialen och att uppletandet ”bara” var bonuspoäng.

Lång väntan och det visade sig att det endast var jag och två till som hade fullt på spåret. De andra hade haft problem med bakspår och pinnar borta. Nu var det dags för uppletandet. Det skulle bli spännande att se vad det skulle bli. Zolo som har problem med att ta upp saker som andra hundar har haft i munnen innan honom……………

Skickade honom på första slaget i vänster sida och han sprang rakt och fint ut på djupet och markerade ett föremål – men plockade inte upp det. Sen sprang han runt i rutan och markerade grej efter grej – utan att ta upp dem………… Nu med de nya reglerna så ligger det 6 stycken föremål och plötsligt så kom han fram till ett som han plockade upp. Fick högt och hjärtligt beröm och jag skickade ut honom och han tog ett till………. Puh 1 minut kvar och så sprang han och vindade och vindade och så var tiden ute och DÄR tog han det tredje föremålet som han också hade varit ut på tidigare och kom tillbaka med. Det sista föremålet räknades ju inte eftersom tiden hade gått ut när han tog det. Betyg 0 och trots det så var jag jättenöjd. Zolo hade sprungit i 5 minuter och gått glatt in och ut fast det inte riktigt stämde för honom. Ingen tempoväxling utan han letade noggrant men tyvärr så tog han inte upp grejorna första gången han var ute och kollade in dem. Ja, vad säger man…….

Nu hade det börjat att spöregna och det blev bara värre och värre…….Regnjackan släppte igenom och det var dags att åka tillbaka till klubben för lydnaden. Blöt och frusen in i bilen och får besked att domarna skall äta middag………… Tar ut valparna för kissepaus och de blir dyngsura och sitter och huttrar i famnen på oss…….

Bestämde mig då!!!!!!!!! Jag bryter och kör inte lydnaden……. Min gosse hade gjort ett kanonjobb som jag var så nöjd med och någon bra lydnad hade vi inte fått till det i ösregnet. Eftersom lydnaden fungerar så fint ville jag inte pressa honom för en sak är jag nästan säker på – han hade aldrig krypet i den sörjan……. Dessutom var valparna lika blöta som vi så jag kommer igen……… Nästa tävling är både vi och valpar torra och varma…. :o)

******************

061119 Debuterade vi i lydnadsklass 3 i Osby. Domare var Mårten Persson som är nyutexaminerad. Jag drog startnummer 8 av 11 startande. Först gick 14 lydnadsklass 2 ekipage och sedan kom vi på samma plan……. Till min fasa såg jag att det var samma apport till bägge klasserna!!!!!

Platsliggning: 8 Gnäller. Zolo hade legat och gnällt hela platsen. Han har blivit liiiite ”mammig” på
sistone.

Fritt följ: 8,5 Gnäller / BRA! Det här gör mig JÄTTEGLAD. Zolo gnällde på stegförflyttningarna, annars
gick han kanon – vilket domaren också har antecknat med stora bokstäver. Kanonkul!

Platsläggande: 9 Ingen kommentar

Ink m säll o lägg: 8 Tempo, något sent ligg och stå. Det här är ett svårt moment för oss på den korta
sträckan.

Sänd m dirr
(rutan): 8,5
Dk på ligg i rutan. Zolo sprang snabbt in i rutan och ställde sig. Tyvärr la han sig inte
på första kommandot utan jag fick ge ett dk. På inkallningen hörde jag bara när
halsbandet rasslade till och så dök den lille snoken upp hos mig ;o)

Hopp apport: 7 Ljud, avslut. När jag kastade apporten så ”råkade” den landa precis intill
inkallningsskylten där det stod LIGG på. Zolo hoppade fint ut och naturligtvis
var han tvungen att snusa på skylten innan han morrande tog apporten och hoppade
tillbaka……

Metall apport: 7 Ljud, tvekan. Springer ut – ställer sig över apporten – tittar på mig och sedan böjer
han sig ner och morrar på den och kommer tillbaka i galopp!
Här fick vi lön för vår enträgna träning.

Vittringsprov: 9 Tempo in. Hittar rätt pinne nästan direkt och saktar ner några meter innan mig!

Fjärrdirr: 8,5 Flyttar fram. Zolo ändrade alla ställningar jättefint. Oj vad långa 7 sekunder är……..

Helhet: 10 Trevligt & Bra! Vilken glädje att få 10 i helhetsintryck i lydnadsklass 3 :o)

Totalt 265 poäng och en 1:a placering!!!!

Det var verkligen vår dag idag. Småkladdig plan, apporter som 20 hundar slabbat på innan oss. Sånt som har påverkat vårt framförande tidigare. Jag var också rädd att den ”nya” domaren skulle vara ”paragrafryttare” men han gjorde ett gott intryck. Vi var bara två stycken som fick uppflyttning och att VI fick stå överst på pallen är helt underbart. Tänk att få göra det tillsammans med träningskompisarna på ”läktaren” som jublar och applåderar moment efter moment.

På prisutdelningen kommenterade domaren att han tyckte att det såg mycket trevligt ut och önskade oss lycka till i eliten!
JÖSSES VAD JAG ÄR GLAD OCH STOLT ÖVER MIN DUKTIGE GOSSE!!

******************

060507 Tävlade vi i lydnadsklass II på SCK:s södras tävling i Osby. Domare var Carola Krüger och jag drog startnummer 5 av 6 deltagare. Jag var tävlingsledare i lydnadsklass I på förmiddagen och hade inte riktigt tid att bli nervös. Termometern stod på 25 grader i skuggan – och där fick vi för all snön i vinter……………..

Platsliggning: 10 Hunden bredvid Zolo skällde och gnällde för full hals men Zolo hade legat kvar lugnt och fint. Vi förare är ju dolda så jag hörde bara hur en collie skällde i slutet av raden. Tog för givet att det var min gosse (f´låt busen)

Fritt följ: 9,5 Dk kropp sväng vänster. ( Jaha det är tävling sa Zolo och så blev han genast nonchalant – men det såg tydligen fint ut ändå och avdraget stod ju jag för)

Platsläggande: 9,5 Avslut sitt. (Fick ge honom dk eftersom han inte satte sig direkt upp när jag hade gått tillbaka till honom)

Inkall m ställ: 5 Steg. (Tjolahopp skrek Zolo och hade inte alls för avsikt att stanna när jag gav honom kommandot stanna både med röst och hand. Fick därför upprepa dk igen. Många steg blev det….:-)

Stående: 10

Apportering: 5 Tjuv. (Peppade honom liiite extra innan jag kastade iväg apporten – och vad händer. Han tjuvstartar!!!! När jag fattar vad som händer så skriker jag stanna till honom och kallar tillbaka honom i sittande position hos mig – och banne mig så kommer han tillbaka. Springer sedan glatt ut och hämtar apporten igen och lämnar av den snyggt. Måste säga att jag blev lite imponerad av hans lydighet och min fattning att kalla tillbaka honom. Dessa poängen är viktiga. (en tjuvstart på apportering och inkallning är alltid en 0:a om man inte kan hejda hunden) Vi fick hejarop av publiken ;O)

Fjärrdir: 7 DK. (Fick ge ett två extra kommando på andra sitt från ligg. Han låg bara och stirrade på mig utan att ändra ställning……)

Hopp/Sitt: 8 Lite okoncentrerat ( Hoppar fint ut men vänder aldrig upp mot mig på andra sidan hindret – så när jag skriker sitt så sätter den pajasen sig i i samma riktning som han hoppar – alltså med ryggen åt mig. Får sedan syn på ett par fåglar som flyger på himlen och håller på att falla baklänges när han följer dem med blicken. I samma stund får han syn på mig och – tillbaka till verkligheten så hoppar han tillbaka till mig med halva kroppen vänd fel. Inser ni vilka pluspoäng han fick hos publiken för sin uppvisning – så jag håller fullständigt med domaren att han var ”lite okoncentrerad”.

Helhet: 10 Trevligt

Totalt 163 poäng. Är trots de två missarna på inkallningen och apporteringen väldigt nöjd. Det han gjorde – gjorde han bra och han var märkbart tagen av den plötsliga värmen. Dessutom är jag glad för att han är lite busig och charmig att titta på – men jag inser ju att det inte går att slappna av en sekund för allt kan hända……………. Nu titulerar vi oss också LPII !!! ;O)

******************

060423 Lkl spår i Malmö. Kom med som ordinarie. När jag sprätte upp PM:et blev jag helt chockad – tävlingen var både i akl, lkl, hkl och elitklass spår……….. Över 50 ekipage skulle tävla denna dagen och däribland vi! Samling klockan 07:30 i Vomb….. Ja, ni läste rätt…….nu vet jag också att det finns ett ställe i södra Sverige som heter Vomb ;o) Som tur är bor Zolos Chatterings valpar i närheten så Rickard kunde ge mig en vägbeskrivning.

Jag körde hemifrån i god tid och när jag närmade mig Vomb så kom den första skylten. Ni vet den där triangelformade med ett hoppande rådjur på!!!!!!!!!! Det visade sig att våra spår skulle gå i ett rekreationsområde för dovhjort………….Ja, ni har gissat rätt – jag blev alldeles bedrövad………..

Drog startnummer 1 av 15. För mig som gjort till vana att dra det sista startnumret blev det lite förvirrande. Med tanke på att jag åkt bil i över 1 timme, samlingsplatsen var vid en lite sjö UTAN TOALETT så var det ganska skönt att få spåret gjort. Jag hade redan bestämt att när jag hade brutit spåret skulle jag köra och hälsa på Chatterings valparna!

Du skall släppa på om 10 minuter, sa ”utköraren” – och i samma ögonblick så kom domarna och tävlingsledaren och ställde sig framför mitt spårupptag och sa varsågod! Zolo satt och vädrade i luften direkt. Släppte på och han drog ut på djupet – tog två snusningar till höger och vände direkt och drog åt vänster i stället. Märkligt att man alltid väntar på de där magiska orden ”tillbaka till rutan” men se de kom aldrig utan påsläppet blev klockrent. Jag hängde på och efter en vinkel kom första apporten…….. Duktig kille ;o)

Sen var det stopp!!!!! Direkt efter apporten ville Zolo hela tiden gå åt vänster. Men kall som man är (svälj) så vet man att direkt efter en apport går spåret alltid framåt. Han jobbade och envisades med att dra iväg och jag gick hela tiden tillbaka där vi tagit apporten. Besvikelsen växte och jag började att gå i fram och tillbaka där spåret skulle kunna gå. Jag förstod direkt att precis efter min apport hade rådjursgänget korsat vårt spår. Vi jobbade på och Zolo sprang med hög nos och plötsligt drog han iväg liiiite tveksamt men mot det hållet som spåret ”skulle kunna” gå. Plötsligt har vi apport nr 2 framför oss………… Nu gällde det att se om vi kunde hålla eftersom vi säkert hade tappat c:a 5 minuter vid 1:a apporten. Vi for iväg igen och Zolo jobbade tappert, dvs han tappade spårläggarens spår säkert 50 gånger till och kollade igenom rådjurslegor, rådjursspill och stora shok med rådjurspäls (vad sjutton håller djuren på med i skogen egentligen)

Sex småpinnar fick vi med oss och till sist stod vi framför den långe pinnen och jag kollade klockan. NEJ!! Tiden hade bara farit iväg och enligt spårmottagarens tid och min klocka hade jag använt 26 minuter……….. Fast någon besvikelse fanns inte. Jag var så glad över att Zolo hade klarat detta spåret med de – för honom – så stora svårigheter och frestelser att jag var KANON NÖJD!!

Åkte tillbaka till sjön och pratade med de andra tävlande som var väldigt trevliga. Det låter inte klokt men timmarna for iväg och plötsligt hade 4 timmar gått och vi hade frusit, skrattat och kollat in / skämtat åt fågelskådarna med sina gigantiska kikare och åt ryttarna som behövde stege för att klättra upp på sina hästar ;O)

Domarna kom tillbaka och skulle avge sina betyg. Skönt tänkte jag att få komma iväg och bli bjuden på fika – jag som startat så tidigt på tom mage och inte tagit med mig mer än blåbärssoppa. Startnummer ett skrek de. Betyg 10 på påsläppet och 9 på spåret…… Jag tror att jag tappade hakan i marken!! VA, skrek jag – Ja, svarade domarna – det var på sekunden!!!

Plötsligt började fjärilarna flyga runt i magen och ville liksom upp i halsen på mig. Herregud – jag skulle få köra lydnaden!!!! Jag som varit 100% säker på att det var slut för oss. Fyra mil till Malmö Brukshundklubb och jag lovar er att jag hade ”villervalla” i huvudet. När vi kom fram var det rena skådespelet. Malmö BK:s appellplan var en jättegigantisk gräsmatta med små inrutade planer som var belamrade med folk…………. Limhamnsbor som gick rakt över planerna och rastade sina hundar. Elitklass som körde sin lydnad. Några som gick och tränade och så vi…… Herregud!!!!

Innan vi åkte fick vi reda på att det var budföring först men när vi kom fram så hade man ändrat sig. Ut på en ”hylla” skulle vi göra våra ”skjutövningar” Eftersom jag sedan tidigare hade beslutat mig för att avstå platsen…….. Till alla er som snabbt har förutfattade meningar – NEJ, ZOLO ÄR INTE SKOTTBERÖRD!!!!! Han har haft förmågan att ”gå igång” på skotten och eftersom träningen har varit näst intill obefintlig under en massa månader ville jag inte riskera att falla tillbaka i träningen utan avstod platsen. Jag hade aldrig förlåtit mig själv om någon av hundarna hade blivit förbannad på honom eller störd för att han inte var tyst.

Han gick budföringen som skjuten ur en kanon och betyg 10 – 10 från domarna. Under tiden som det sköts för de andra ekipagen la jag Zolo plats och han låg tyst som en mus och noterade inte alls skotten. Det var bara en massa bonus för mig denna dag!

Nu skulle domarna äta lunch. Äta tänkte jag och slurpade i mig lite mer blåbärssoppa. Hade fått anvisningar om vilken målad ruta som vi skulle köra lydnaden i och jag stod på plats med uppvärmd Zolo när domarna kom. Då gick plötsligt appell klassen in och tog vår ”ruta”. En förvirrad tävlingsledare började leta efter en plats för oss att vara på och hittade en ruta där rastnings stråket tidigare hade varit………… Hämtade ett hinder och DÅ – hade vi tappat fokus……… och jag hade stått och blivit irriterad!!!! När sedan linförigheten började så borde jag skämmas!!!!!!

Linförighet: 6,5 – 7 Dk, koppelkontakt, släpar…… (Zolo gick en halv meter bakom mig och gav mig inte en blick. När svimningsanfallet hade gått över så tänkte jag – skärp dig för jösse namn! Din hund har inte bett om att få tävla utan det här är dina egna påhitt!)

Framförgående: 9 – 9 Dk kom. (Zolo gick ut fint och i helomvändningen vräkte jag ur mig ett kom……….)

Fritt följ: 9 – 9 Snett sitt. (Det bjuder jag på för nu var min gamle vanlige gosse tillbaka igen ;o)

Platsläggande: 9,5 – 9 Snus (med tanke på rastningsstråket så blir jag inte förvånad – men han var snabb ner)

Inkallning: 9 – 8,5 Vid lov i ingången. (Alldeles rätt – han gör ganska stora lovar vid ingångarna)

Kryp: 9 – 7 Litet stopp, DK (Zolo gjorde ett litet stopp och jag var så rädd att han skulle sätta sig upp så jag smög fram ett nytt kommando kryp)

Apportering: 9 – 8 Vid lov vid ingången, tar sent. (Sin vana trogen springer Zolo ut morrar på apporten innan han tar den och springer tillbaka. Gör en vid lov igen. När han morrade på apporten började domarna att skratta……. undrar om de hade gjort det om det hade varit en rottweiler??) Förresten fattar ni vilket bonus det var med startnummer 1 – ingen som hade dräglat på apporten innan oss ;O)

Hopp: 7 – 7 Slår i, sent sitt. (Zolo hoppar ut fint men sätter sig sent ganska nära hindret. Jösses vad rädd jag var att han skulle gå runt det…….. I och med att han satte sig så nära så gick luften liksom ur honom och när han hoppade tillbaka ”hallelulja” så hade han ett islag.

Jag var så glad efter lydnaden att vi hade genomfört hela tävlingen och att vi tog oss i kragen efter första momentet och försökte ha lite kul. Jag lät honom skälla och bita mig lite i ärmen mellan momenten och han höll hela dagen – men jösses vad trött han var!!!! Eftersom jag inte hade sett några betyg och jag visste att jag var tvungen att ha 8:a i snitt eftersom jag missade 50 poäng på platsliggningen – var jag inte ens besviken. Visste ju inte alls vilken nivå domarna hade eftersom jag var startnummer 1. Hela dagen hade varit en vinst för oss.

Kan ni förstå att jag var nöjd med min gosse. Vilka bonusar………..först spåret som han hade klarat ut och att vi fick fortsätta och sedan att vi höll ihopa lydnaden ändå – trots mitt missöde på linförigheten. Zolo somnade direkt i bilen efter att ha svalt resterna av påskskinkan…….. och själv gick jag direkt in till kafeterian och köpte två stycken smörgåsar och sörplade i mig resterna av blåbärssoppan. Vi var några stycken som satt och tittade på resterande ekipage (11 st) och jag blev MYCKET imponerad av vilken otrolig lydnad som visades upp. Det var 9:or och 10:or hela tiden. Märks att det var länge sedan jag var ute och tävlade. På den tiden var det väldigt vanligt att man hade lite halvslarvig brukslydnad. Lydnaden tog några timmar och man hade mycket att göra i sekreteriatet med så många tävlande så våra resultat kom inte upp förrän i slutet.

Stod och tittade på resultatlistan när det började flimra för ögonen………. Vad stod det för poäng på Zolos lydnad????? Siffrorna dansade runt och jag visste att man måste ha 196 poäng för uppflyttning – men det stod ju 204 poäng…….. Jag gick direkt ut och ringde till Jeanette och sa att de måste ha räknat fel!!!!!!!!!!!!! Enligt resultatlistan hade vi fått ihopa 485 poäng och var uppflyttade till högre klass. Vågade inte tro på att det var sant – förrän det var prisutdelning och det stämde.

Det är bara att konstatera: Det var vår dag och det var bara att börja njuta av det. Tänk vilken dag !!!!

Jag svävar, högt i det blå, jag svävar ohhhohhhhh………. LYCKA ÄR att bli uppflyttad till högre klass med en jaktcollie;O)

******************

060422 Lkl spår i Laholm, 9:e reserv :o(

060416 Lkl spår i Hörby, Fick inget PM – ringde och kollade vad som hände. Nä, vi har inte fått din anmälan svarade man. Pengarna är dragna i rätt tid från mitt konto men i Hörby säger man att de inte fått några pengar. Jag blir så tröööööööött!!!! Äntligen en tävling som blir av och så är jag inte ens med i lottningen!! Har idag tillbringat hela eftermiddagen på Svensk Kassaservice (Posten) i Åstorp.

Presstopp! Jag åkte iväg till Hörby på morgonen på vinst & förlust och kan ni tänka er – de hade hittat min anmälning!! Fick alltså var med i lottningen och drog startnummer 12 av 12 startande ;o( Zolo gick direkt på bakspår i upptagsrutan men vände själv efter ett par meter – drog sen iväg och spårade intensivt. Hittade pinne nr 1 & nr 2 och sedan var det morsning och goodbye. Jag frågade ett par gånger om han hade spåret och han vände sig bara om och sa: häng på matte – för här spåras det. VILT ja………….. Äntligen med på en tävling och så slarvar han bort spåret igen. Nu är hans matte bedrövad!

******************

060409 Lkl spår i Ängelholm, 2:e reserv :o( Tävlingen inställd pga att vägen till spåren är sönder av tjälen………

******************

060401 Lkl spår i Eslöv, tävlingen inställd pga snö :o( Mer än halva tävlingssäsongen har gått och nu börjar jag bli desperat!

******************

060325 Lkl spår i Landskrona, tävlingen inställd pga snö. Desperadon anmälde sig till 2 tävl. samma dag – ifall jag skulle bli bortlottad på den ena……………

060325 Lkl spår i Falkenberg, tävlingen inställd pga snö :o(

******************

060312 Var 3:e reserv på lägre klass spår i Höör – men tävlingen blev inställd pga snö. ;o(

******************

060305 Hade kommit med på lägre klass spår i Kristianstad – men snön har vräkt ner den sista veckan så även denna tävling blev inställd. Jag som äntligen hade kommit med som ordinarie…… ;o(

******************

051210 Tävlade vi på årets sista lydnadstävling på Höganäs BK. Hade bestämt mig för att om det inte fungerade i dag så skulle jag inte bry mig om lydnadsklass II mera utan börja träna för lydnadsklass III. I alla fall så drog vi startnummer 5 av 10 startande och Leif Prahl dömde.

Platsliggning: 10

Fritt följ: 9 Sitter snett, lite sent slut. (Tyckte att Zolo var okoncentrerad redan från början och släppte kontakten stundtals. Fast det måste ju ha sett trevligt ut ändå :o)

Platsläggande: 10

Ink m ställande: 7,5 Dk hand, steg ( Har inte provat sedan sista tävlingen – därför chansade jag på handtecken också. Hade inte behövt det, men………………)

Ställande: 10

Apportering: 6 Tar sent, släpper apport. (Zolo sprang ut – morrade på apporten – tog den och sprang tillbaka lika snabbt igen. En leende mattes blick möter en utkasande apport från mungipan! Plopp framför ena foten när tävlingsledaren säger : ta föremålet. Tja, bara att böja sig ner och plocka upp den.)

Fjärrdirrigering: 5 DK, 3 ställningar, snusar. (Här hände någonting som jag inte kan förklara. Zolo började snusa direkt och hade ingen kontakt med mig när jag sa sitt första gången. Fick upprepa – sen gick ligg – sitt bra men sen VÄGRADE han att lägga sig igen……………… Så jag fick gå tillbaka till honom i sittande ställning. Han ändrade alltså bara ställning 3 gånger. Och detta som är vårt ”paradnummer”………)

Hopp/Sitt: 8,5 Sent sitt. (Puhh! idag funkade hoppet bra. Långt ut och vänder upp. Att han sätter sig sakta är en ren petitess………..)

Helhet: 8 Skall mellan momenten. (Hmmmm, jag använder skall som belöning mellan momenten både på träning och tävling. Är det något en collie kan och är stolt över – så är det sitt skällande :0). Upplever att det är ”frigörande” på något sätt och så är vi klara för nytt moment. Ingen annan domare har brytt sig tidigare och när jag pratade med Leif efteråt så menar han att man drar det i helheten. Eftersom det endast är koff. 1 är jag tacksam att det var där som det blev avdrag. Men ännu en tankeställare………..

Totalt 166,5 poäng och en 4:e placering. Ja, andra 1:a priset luktar åt att det blir fler starter…. ett LP II skulle ju sitta fint att börja året med :o). Mycket trevlig tävling och nu börjar man känna igen de andra ekipagen från tidigare tävlingar. Jag är helnöjd – trots att Zolo för första gången visade ”dammsugarmetoder” (snus) på tävling!

******************

051127 Äntligen hade vi kommit med på en lägreklass spår tävling. Visserligen årets sista – men att efter att ha blivit bortlottad på massa skulle vi äntligen få tävla den 27/11 i Råådalen. Men tyvärr blev den i sista minuten inställd pga snö!!!! Hur många gånger om året är det snö i Skåne? Två dagar senare regnade det bort……………

******************

051113 Endast en vecka efter vår kanondebut var vi anmälda till Söderåsens BK med Ingvar Nilsson som domare. Bära eller brista – vi försökte att ladda om efter att ha flugit ganska högt på moln den sista veckan. Vi drog i alla fall startnummer 6 av 9 startande.

Platsliggning: 10

Fritt följ: 8 Tränger vänster, släpar i språng. (fattar inte varför alla skall ha så långa språngmarscher. 🙁

Platsläggande: 9,5 Något segt ner. (Kan man kalla ett ½ poängs neddrag för segt…. )

Ink med ställande: 7 Sent kommando, sent stå ( Okoncentrerade matte glömde att ge kommando när han var i jämhöjd med en skylt. Därefter skulle TL vifta med handen när vi skulle kalla in igen. Så där stod jag och tittade på TL och väntade på en viftning…………..När hjärnsläppet hade försvunnit tyckte jag att Zolo stannade mycket duktigt. )

Ställande: 9 Steg

Apportering: 8,5 Tvekar, lov. (Zolo sprang ut, luktade på apporten och tog den sen morrande i sin mun och sprang tillbaka till mig. Duktig gosse !)

Fjärrdirigering: 10 (Oj, Zolo har ju kvar sitt halvtramp när han lägger sig men det brydde inte sig denna domaren om…………)

Hopp / Sitt: 0 (¤%&/%^*?&##”%¤/= massa svordomar. Förbannade skit! När Zolo hoppar så hoppar han jättesnett och hamnar långt ut. Blir då tveksam så när han skall sätta sig – sätter han sig jättenärma hindret och på återhoppet tar han bara ett steg ut och går runt hindret istället – något förvånad själv……….)

Helhet: 8 Ingen kommentar! (Man brukar ju inte få högt på helheten när man nollar något….)

Tja, 157,5 poäng med en 0:a. Vad säger man? Allt kan ju hända men jag måste nog erkänna att jag blev lika förvånad som Zolo blev när han kom på att han gick runt hindret. OM inte OM hade funnits så hade vi fått betyg på hoppet och då hamnat på 1:a plats – men nu fanns inte OM just då och vi fick stå på 3:e plats på pallen – men det måste jag ju säga – det kändes inget vidare med de poängen och veta att om jag hade varit vaken på inkallningen så hade vi fått en 8:a och totalt 160,5 poäng = ett förstapris. Trodde i min enfald att vi skulle ro hem ett 1.a pris i dag så att vi kunde satsa vidare på LP II – men nu nöjer jag mig nog med att ”bara” vara uppflyttad till 3:an. Kom också på att jag nog inte skall tävla på hemmaplan igen. Blir så förskräckligt nervös av att ”hemmafolket” står och glor och kommenterar. Trots att jag hade min supersupport i Jeanette kände jag mig inte trygg…………… Vi avslutade dagen med att spåra med Zazza och uppletande med Bizzan & Zolo ;o)

******************

051106 Debuterade vi i lydnadsklass II i Ängelholm med Anders Therup som domare. Jag drog startnummer 10 av 13 startande. Ösregnet kom precis när vi hade gått vårt fria följ – men det gjorde inte så mycket – med en sådan start som vi fick………..

Platsliggning: 10 UA

Fritt följ: 9 Språnget (Språngmarschen var även denna gången väldigt lång och mitt knä fixar inte att springa så långt därför avbröt jag språngmarschen innan tävlingsledarens kommando)

Platsläggande: 10 UA

Ink med ställande: 8 DK hand + steg (Inte illa efter att ha gjort detta endast 3 gånger tidigare 🙂

Ställande: 10 UA

Apportering: 5 Flera DK + skall (Eftersom nu Zolobus är liiiite känslig med saker som andra har haft i munnen och saglat på – blev reaktionen den att han sprang ut, luktade på den och vände tillbaka till mig. Klämde i med ett nytt kommando apport med följd att Zolo sprang mot mig och skällde – ”jag vill inte, jag vill inte……..” Då blev tonen väldigt starkare samtidigt som min arm flög upp och ”liksom hivade” iväg ett nytt kommando – varvid den lille rackaren galopperar ut och klipper apporten och galopperar tillbaka till mig med den………. tack snälla domaren för 5:an – han utför ju trots allt momentet ;0)

Fjärrdirigering: 7 Trampar ner + DK (fick ge dk när jag lägger honom innan jag har lämnat honom. Trampar ner menar domaren med att Zolo liksom halvligger en gång innan han lägger sig rejält. Dessutom satte han sig upp innan jag hade kommenderat sitt – när jag hade gått tillbaka till honom.

Hopp / Sitt: 8,5 Långa kommando (Zolo……..hoppa, Zolo…… sitta – jag har för långt mellanrum mellan namn och kommando. Fick upplysningen av domaren efter bedömningen. Har aldrig tänkt på detta förut så visst lär man sig av sina misstag!)

Helhet: 10 UA

Totalt 172 poäng och en 4:e plats. Jag är mycket nöjd med dagen. Att jag fick honom att ta apporten trots hans första vägran – är en seger. Vädret kunde också varit på vår sida – men som sagt det blev en trevlig och lärorik dag. Domarens kommentarer som UA – räknar jag som BRA istället.!!!Sen värmer det extra att jag åter fick en 10:a i helhetsintryck. Tack Maria Godolakis för supporten på plats.

******************

051001 Äntligen en tävling som vi kom med på. Vi behövde inte köra så långt på morgonen eftersom Åstorps BK stod som arrangör för dagens lägre klass spår. Sjutton stycken startande stod redo på morgonen. Fantastisk att kunna fixa mark och funktionärer till så många tänkte jag – ända tills jag blev upplyst om att det var fältspår!!! Oj, med 15 sekundmeters blåst och så fältspår!!! Startnummer 2 så skönt att få det överstökat……………….. Åkte direkt med domarna och blev instruerad att fortsätta längre fram på en liiiiten ”vångaväg” mellan två stubbåkrar…………….. Klev av bilen och hittade Magnus spårläggare som jag känner lite sedan tidigare. Frågade konfunderat om det var på stubbåkern som mitt spår låg och fick ett jakande svar. Vi gick på den lilla vägen och jag hade Zolo lös. Plötsligt ser jag dem…………… Tre välväxta rådjur som kommer springande över mitt spår. Tyvärr fick Zolo också syn på dem och han for som en kanon efter dem – ut över fälten i en våldsam jakt. Ser i ögonvrån att domarbilen kommer………………… Till sist när jag inte kunde se rådjuren längre vände Zolo och kom tillbaka. Fick in honom och kopplade honom men han var helt tom i huvudet och ville bara tillbaks där rådjuren kom ifrån (det vill säga vårt spår 🙁 Det enda som for genom mitt huvud var att detta är inte sant. Var tusan kom de ifrån – mitt ute på landet bland åkrarna med E4:an dundrande några 100 meter förbi……….?????????????

Klämde fram en käck kommentar till domarna att det börjar ju bra – ja, du fick ju in honom fick jag till svar!

Försökte att lugna ner honom med lite fotgående innan spårupptaget men ögonen spelade flipper i huvudet på honom. Lät honom sitta ganska länge när jag gjorde våra rutiner och så släppte jag på. Han tog även idag ett kanonupptag med betyg 10/10. Iväg och jag kortade linan rejält. Första apporten tog han och blev glad för. Duktig kille – det är precis detta vi skall göra. Sen fortsatte han och så kom vi fram till stället där rådjuren kom……………………….Han sprang och yrade runt med hög nos och gnällde……………… Försökte att lugna honom och bad honom leta spår och ni kan tro att han spårade……………rådjur!!!!!!!!!!!!!!! Vi gick där ganska länge på stubbåkern men han var helt utflippad och hade inte en aning om var Magnus små fossingar hade varit. Det var bara rådjur som stod skrivet i pannan. Ännu en gång fick jag sela av och ge upp!! Nu förstår jag att vi har ett rejält problem här att ta tag i!!! I skrivande stund har jag ingen aning om hur jag skall bära mig åt. Är faktiskt jättebesviken!

Åkte hem och gick en runda med bägge hundarna i skogen. Zolo var kopplad hela rundan – vilket nog aldrig har hänt. For sedan runt i trädgården som en virvelvind med lite blomrester. Fortsatte sedan med dammsugaren inne i huset och sedan åkte jag ner till klubben igen. Av 17 startande hade 8 brutit pga rådjur i spåren……… Av kvarvarande 9 hade 6 redan misslyckats på lydnaden. Den 7 misslyckades med budföringen ……………. Vi var nog inte ensamma att vara besvikna denna dag!

******************

050905 Hade vi äntligen kommit med på vår första lägre klass tävling i Halmstad. Har haft oturen att bli bortlottad och blivit reserv – men nu var det alltså dags. Lydnaden hade tränats och tragglats i veckovis. Jag drog startnummer 6 och vi for iväg till spåren. Ganska öppen granskog och lite tätare längre bort. Spårupptaget gick kanon 10/10.

Första apporten sprang han över – men det är lugnt – matte såg den………. Underlaget började bli lite eländigt så jag fick den största tiden titta var jag satte fötterna och plötsligt var vi inne i ett tjockt hygge där jag fick värja mig. Frågade Zolo om det var rätt – jojomen häng med bara…………….. Fast när jag stod i bråte upp till vaderna och det sipprade älgskit under stövlarna insåg jag att det var helt uppåt väggarna. Zolo var i extas eftersom det luktade ”godisälg” överallt.

Sa några väl valda ord till honom och letade oss tillbaka till upptagsrutan och så började vi om från början. Fast nu tyckte Zolo inte det var så kul att spåra längre……………….. Selade av honom och så var det roliga slut!!! Tänk att det hade inte funnits i min vildaste fantasi att inte spåret skulle fungera. Att lydnaden kunde kantra var jag medveten om – men spåret………………… Tja, så var debuten gjord.

******************

050508 Startade vi för sista gången i lydnadsklass I på SCK:s södra lokalområdes officiella lydnadsprov i Osby. Jag drog startnummer 11 av 15 ekipage och Yvonne Andersson dömde. Redan på platsliggningen märkte jag det………. Den lille killen har REDAN börjat att skilja på träning och tävling!!!! Hade därför en ganska nonchalant och oengagerad Zolo med mig på tävlingsplanen!!!!

Platsliggning: 10

Tandvisning: 10

Linförighet: 9 Växlar position något. Fin kontakt

Fritt följ: 8 Växlar position – stundtals något efter

Platsläggande: 9 Snyggt. DK på sitt

Inkallning: 9,5 Bra tempo, något vid ingång

Ställande: 9 1 steg

Hopp: 9 Avslut

Helhet: 9 Trevligt ekipage med fin kontakt. Något oengagerad hund mellan momenten.

Totalt 181 poäng och en 4:e placering. Blev däremot BÄSTA LYDNADSCOLLIE och fick äran att förvalta vårt fina vandringspris – ett stort tennfat som nu pryder Zolos prisskåp.

******************

Söndagen den 24:e april tävlade vi i Ängelholm med Anders Therup som domare. Min vana trogen drog jag startnummer 21 av 22 startande så nerverna hängde till sist och dallrade utanför kroppen…………….. JIPPI! Zolo fixade det ändå och vår titel LPI är nu erövrad 🙂

Platsliggning: 10 UA

Tandvisning: 10 UA

Linförighet: 8 Lite position………

Fritt följ: 8 Lite position……….

Platsläggande: 10 UA

Inkallning: 9 Klappar innan momentet är slut. Grrrrrrrrr där bjöd JAG bort 2 poäng!!!

Ställande: 10 UA

Hopp: 10 UA

Helheten: 10 UA

Totalt 186 poäng och en finfin 2:a placering. Zolo var inte alls med mig på linförigheten och fria följet som han brukar så kommentaren om position stämmer bra. De lite spartanska kommentarerna UA får man väl översätta som Bra!!…………..Tänk min gosse heter nu TJH LPI M. M Zuch A Night………… ;0)

******************

Söndagen den 13:e mars hade jag mina förhoppningar att vi skulle få vårt LPI i Hässleholm. Frustrerad över att snön vräkt ner de sista veckorna – åkte jag iväg på tävlingen ändå………… På morgonen var det -8 grader och strålande solsken, så den skrapade grusplanen såg helt ok ut! Men efter att ha dragit startnummer 16 av 19 tävlande var inte planen sig riktigt lik längre 🙁 . Dessutom hade jag låtit mig stå och bli irriterad över domare Yvonne Sjöstrands bedömning av vad jag tycker är nybörjarhundar som gör sitt absolut bästa……………….

Platsliggning: 9 Dubbelkommando. Zolo var riktigt piggelin direkt och när jag sa ligga plats till honom så dök han i backen och så plopp – for han upp i sittande ställning igen. – Vad sa du egentligen, matte?

Tandvisning: 10

Linförighet: 9 Sakta sättande. Kändes bra – men jag tappade honom lite på slutet.

Fritt följ: 6 Tränger i vänster sväng, lov i sväng, sakta sitt, släp, dk. Hujedamej som detta blev. Efter att ha suttit ner på planen i linförigheten fick han lera och dynga som fastnade i hasor och rumpa. Alla som känner Zolo vet vilket ståhej han kan åstadkomma om han bara får en pinne i pälsen. Han kan helt enkelt inte gå längre. Han sprätte med bakbenen. Gick stora lovar runt dynghögarna – vilket kunde innebära att han låg med c:a 3 meters mellanrum mellan honom och mig. Han gav mig inte en blick på hela ”rundan” utan hade fullt sjå med kladdet i ändan.

Platsläggande: 0 Ligger ej. Nej, aldrig i livet att jag slänger mig i den dyngan sa han. Dessutom insåg han att matte inte var att leka med efter det fria följet och värre blev det med denna ”vägran”. Man ler mot hunden men i magen har man kramp!

Inkallning: 7,5 Tempo. Usch, är du arg på mig matte???……….vilket avspeglade sig i tempot som han tveksamt kom i……………..

Stående: 5 Steg, dk. Zolo gjorde ett perfekt ställande – men när jag hade vänt upp och var på väg tillbaka till honom kom han mig till mötes – liksom för att fråga igen om jag inte var nöjd…………..

Hopp över hinder: 10 Efter sju sorger och fler bedrövelser var det ändå kul att få avsluta med full pott!

Helheten: 8 Trevligt ekipage. Tja………………..

Totalt 137 poäng. Allt eller inget – stämmer bra på Zolo. Nu får vi vänta tills våren (som skulle varit här den 13:e mars) skall göra sitt sena antågande så att appellplanerna blir torra och fina och passar Zolopajas in i smaken……………..

**********************

Lördagen den 11:e december i Höganäs var vår andra start i lydnads sammanhang. Dömde gjorde Marie Branthall och jag drog startnummer 14 av 15 startande.

Platsliggning: 10

Tandvisning: 10

Linförighet: 10

Fritt följ: 9 (språngmarschen kom i slutfasen av momentet och var väldigt lång. Tyvärr fixade inte mitt knä att springa så långt så jag fick sluta mitt i och övergå till att gå vanligt. Därav ”nerdraget”

Platsläggande: 10 Perfekt

Inkallande: 10 Perfekt

Stående: 0 Utför ej momentet enligt regler. Nej min goe gosse blev alldeles virrig när tävlingsledaren skrek verkställ precis i jämnhöjd med honom – så han bara slängde sig ner på ett platsläggande utan att jag hade sagt något. Har aldrig tidigare varit med om något liknande på tävling. Tävlingsledaren var så skrikig och dominant i sina kommando att hundarna hade svårt att koncentrera sig. Förstår också att vi måste träna mer på sånt här. Zolo är nämligen inte van vid att man skriker varken på honom eller någon annan runt omkring………

Hopp över hinder: 7 Islag + sneddragning. Helt klart mitt fel. Jag tappade fattningen efter förra momentet och satte Zolo för långt ifrån hindret.

Helhet: 10 Fin kontakt mellan förare och hund

Totalt 160 poäng! Förstår ni att jag är jättestolt över min hund som får ihop ett 1:a pris trots nollan på ställandet som är ett koff. 3 moment.

Är jätteglad över att jag har lärt mig att inte titta efter några poäng mellan momenten! Hade ingen aning om att det var så höga poäng på alla moment utan kände bara att det fungerade fint mellan oss. Direkt efter var jag jättearg på tävlingsledaren som agerade så oproffsigt men har svalt det nu och inser att man måste vara förberedd på allt – som tävlande.

******************

Söndagen den 14:e november debuterade vi i lydnadsklass I på Söderåsens BK. Domare var Henrik Ivarsson.

Efter uppflyttningen till lägre dristade jag mig till att anmäla oss till en lydnadsklass I tävling. Denna gången kände jag mig inte så nervös och tävlingen blev bara SÅ bra……………..

När jag gick av planen hade jag ingen aning om några betyg utan jag var så nöjd att han var med mig så fint och att han höll ihop under hela programmet.

Platsliggning: 10

Tandvisning: 9 (ingen kommentar av domaren) Zolo skällde innan domaren kom fram. Antar att det var därför.

Linförighet: 9 Sitter långt fram.

Fritt följ: 9 Tränger i vänster sväng.

Platsläggande: 9 Tempo

Inkallande: 9,5

Stående: 8,5 Något steg

Hopp över hinder: 9 Förare steg utåt innan. (korkade människa – glömde mig helt och tog ett steg ifrån honom)

Helhetsintryck: 10 Duktigt ekipage

Totalt 183,5 poäng med placering allra överst på prispallen. Oj, vad jag är stolt över min kille!!!

******************

Så var det gjort…………….. Tävlingsdebuten i bruks gjordes söndagen den 24:e oktober på Osby BK.

(Här kommer en liten resumé över varför vi inte har varit ute och tävlat tidigare – till mångas undran – och om du inte bryr dig så kan du hoppa direkt ner till tävlingstexten!)

”RESUMÉ”

Förutsättningarna för vårt ”förhållande” har inte varit riktigt bra. Det började ju med att Zolo skadade sitt korsband och fick i 6 månader bara koppelrastas för att få kissa. Det enda jag gjorde var att dämpa hans livlighet och upptåg när han rejsade så mattorna yrde här hemma. Jag var bara så himla rädd att han skulle slå upp sin skada igen.

När han sedan fick börja röra på sig fritt utan koppel kom mitt nästa bekymmer……..Han jagade som en galning så fort han fick chansen till det………….. För varje gång han lyckades att fara iväg efter något blev jag så arg!!!!!!!!! så vår relation fick en ordentlig törn……..

Har nu kommit till insikt att de gånger jag inte kan stoppa hans jakt får han inga bannor när han kommer tillbaka – trots att det ångar ur öronen på mig……………..

*****************

Söndagen den 24:e oktober på Osby BK. Domare var Stig Ekberg & Carola Krüger

Spåret gick kanonfint och vi fick släppa på efter c:a 40 minuter. Zolo spårade intensivt och koncentrerat. Efter första vinkeln gjorde han en liten rundning men gick tillbaka på spåret direkt igen. Domarna tyckte att det var omotiverat att han gjorde så – därför drog de till Betyg 9 / 9,5.

Tillbaka till klubben och budföringen gjordes direkt. Zolo tyckte att hjälpföraren var en riktigt trevlig människa så han stannade kvar första gången som hon gav honom kommandot March. Andra gången sprang han tillbaka till sin ännu trevligare 🙂 matte. Betyg 8,5 av båda.

Sen var det fikapaus och det var då det började. Det blev fullständig karusell i min mage. Det skulle vara platsliggning direkt efter fikan och nu började nerverna helt flippa ut. Spåret hade jag ju inte varit nervös för men på lydnaden vet jag att vad som helst kunde hända. Sen är jag ju så förtvivlat rädd att min hund skall bli påhoppad under platsliggningen. Det började vedervärdigt med att riesen hanen som skulle ligga innan Zolo han morrade och gjorde utfall på alla som gick förbi…………….. Spelade upp hemska scenarier – men kan ni tänka er – platsliggningen var jättelugn och Zolo var så duktig som låg kvar fast hans matte hade gått så långt ifrån honom. (under träning är mina meter mycket kortare än tävlingsledarens) Betyg 10

Fy, örk och usch – nu var det dags…………. Zolo ville inte gå med mig alls inne på planen när vi skulle ställa upp för linförigheten. Skärp dig människa sa han!!! Har du blivit helt knäpp???

Torr i munnen och flimmer för ögonen – fot och det lilla hjärtat följde med………… Zolo var med ganska bra förutom på ett ställe där det luktade – i hans näsa skunk! Han kan nämligen inte gå i närheten av ”skunkställen” utan att se ut som att han skall kräkas och gå på tårna……… Lite pippinätt, kanske! Betyg 8 / 9.

Framförgående – kanon ut – vänder mot mig vid kommandot stanna men matte är snabb fram och vänder. Fint ut igen och så kan jag bara inte koncentrera mig på vad tävlingsledaren säger utan gör helt om HALT. Helt om marsch skriker han! Vaa skriker jag tillbaka – marsch. Förstår att tydligen har det varit någon eländig regelrevidering sedan jag var ute i appellklass senast för 8 år sedan……………. Fot och Zolo går förundrat med och tycker att jag skall bestämma mig om vi skall sitta eller gå………. Betyg 8,5 av båda.

Fria följet startade bra men så kom vi till ”skunkstället” och vips så var det c:a 1 meter mellan mig och honom. Han ruskade på sig och anslöt sedan till mig igen och fortsatte ganska fint vid min sida. Betyg 6 / 5.

Platsläggande under gång – Aldrig skrek han inte i denna dyngan – du kan inte få mig att lägga mig här!! Och det fick jag inte heller :O) Detta momentet är väl det enda som Zolo gör för en 10:a i vanliga fall. Betyg 0.

Inkallning. Sitta kvar – kommer som ett skott men är ganska vid i sin sväng innan han sätter sig. Betyg 7,5 / 9.

Apportering. Ja, äntligen den där kuliga grejen. Snabbt ut – tillbaka med språng – vid igen i svängen och sen SPOTTAR HAN UT DEN RAKT FRAMFÖR FÖTTERNA PÅ MIG…………….Tja, hade man förklaringar till allt så skulle man väl ha fått Nobelpriset, eller nå´t….. Betyg 8 / 5.

Hopp. Här skall jag vara ärlig och berätta att det har han bara gjort med tävlingshinder på rätt höjd en gång tidigare. Är så rädd att han skall skada sig igen………. Zolo hoppade som en gasell men slog i lite med tassen och det hörde även domarna. Betyg 6 / 7,5

Så ja, då var debuten gjord. Ett riktigt virrvarr mellan nollor och nior………. men ibland undrar man varför det skiljer så mycket på domarnas bedömning…………..???? Totalt 240, 5 poäng och en 2:a placering!

Tack Jeanette och Yvonne för era ”peppningar”!

© Copyright Zting.se - Skapad av Swerix web & design