Riktiga grisar……

Något som jag har oroat mig länge för på mina skogspromenader är alla spåren efter vildsvin…… Bara tanken på att de kan finnas där i skogen samtidigt som oss har gjort mig skiträdd!! Har läst att de kan vara livsfarliga om man hamnar mellan suggan och smågrisarna – hur man nu skall kunna veta vilken jädra sida de är på…….  😛
Förra veckan hände det……… Gubben och jag var på väg till ”baksidan” av skogen med bilen. Mest för att slippa alla promenixande nyinflyttade som har erövrat Björnås – men vi kommer alltså körande mitt på åsen när det tornar upp sig något stort och svart på vägen!!!
Där stod den och glodde ………jag saktade ner och blev helt svettig om  händerna när jag såg massa små kultingar springa upp från dikeskanten och ut på vägen……. Kör för jösse namn inte närmare sa gubben som var rädd om den nyinköpta bilen. De kanske anfaller……. Jag som gärna velat ta foto med min nya fina mobil vågade inte ens trycka ner sidorutan…….. Fy tusan så stor den var!!
Efter en stund hade de förflyttat sig ner på andra sidan vägen och jag körde sakta där ifrån…… Det började skymma ute och nu hade jag sett dem på ”riktigt”……
Vi promenixade med hundarna och varje gång koltrastarna tog ett bad i de torra boklöven på marken – så måste jag erkänna att jag stelnade till….. men rundan gick fint! Vi satte oss i bilen och åkte sakta hemåt igen……… Kolla!!!!! skriker gubben igen…….. kolla där!! Jag med min dåliga syn försökte fånga vad han pekade på och fick nästan en chock……. Fyra stora bestar rafsade omkring i kanten på diket………. Jag räknade till tio små kultingar som yrade runt på vägen och då fick jag se den……… en liten kulting som låg i en blodpöl precis i kanten på vägen…….. den hade blivit påkörd av en bil. Precis framför kofångaren vimsade mamma gris runt och visste inte riktigt hur hon skulle göra för att få ihop flocken igen…… Jag blev faktiskt tagen av situationen. Den lille stackaren som stuckit trynet i ett bilhjul och mamman som var helt förtvivlad……….. Vilken scen…….. de andra tre stora grisarna bökade och sprang runt………. Efter en stund körde vi iväg och såg hur mötande trafik kom susande trots våra påslagna varningsblinkers……….!!! Väl hemma googlade jag på ”vildsvin” och fick fram att de ofta slår sig ihopa några stycken suggor och tar gemensamt hand om kultingarna. Galten dyker endast upp när han är pilsk så klart!!!
Kan inte låta bli men den lille i blodpölen har etsat sig fast på synnerven……. De är kanske inte så hemska de där grisarna trots allt…………….

Förresten blev jag påbackad dagen efter på Bjuvs BK:s parkering av en förvirrad människa som inte observerade vår nya fina bil …….. men det är ju en annan historia!!