Bruksuppfödare???

Jag har funderat mycket på vad det är som gör att man kallar sig själv – eller blir indelad i facket som bruksuppfödare inom collieraserna……..?
Som jag själv tänker mig det är det när bägge föräldrarna i en kull är bruksmeriterade! Hur många avelshundar är det……. ? För att vara bruksmeriterad anser jag knappast att en hund är bara genom att bli uppflyttad ur lägre klass…….. Det är endast ett sätt för många att ”kvittera” ut ett utställningschampionat!  När man tittar på kombinationer som de sk bruksuppfödarna gör har de absolut ingen anledning att slå sig för bröstet. Det är nämligen väldigt sällsynt som det händer att ens en av föräldrarna har någon bruksmerit.

Sen finns det de uppfödarna som kan delas in i facket ”mentalivrare”…….. Det är de uppfödarna som anordnar MH-beskrivningar för sina kullar och ser detta verktyg som en otrolig hjälp i sin avel – och tar också hänsyn till resultatet! Att sedan hundarna tränas och tävlas i någon form av de tävlingsgrenar som finns inom SBK gör uppfödarna stolta och glada…….. Vardagen är dock det viktigaste för hunden och dess ägare……….

Slutligen finns det de uppfödarna som har ”fingertopps känslan” och som går enstaka MH-beskrivningar med sina avelshundar – dock inte hela kullar. Bryr sig inte heller om vad MH resultatet blir – utan tycker att man kan se själv vilken avelshane man kan använda genom att se hur pigg o glad den är t ex i en utställningsring……… och dessutom blir bländad om denna hund också placerar sig som vinnare!

För mig kvittar det i vilket fack en uppfödare finns – för om man avlar på en rädd o skotträdd hund så är det ett så kraftigt avsteg – att det borde ”straffas” på något sätt…… Att dessa rädslor nedärvs väldigt högt är vetenskapligt bevisat och att leva med en rädd + skotträdd / berörd hund är så begränsande för ägaren att det inte längre är roligt att äga hund!

Vad jag är glad och tacksam att jag vet var jag skall vända mig när jag skall köpa hund! Dessutom vet jag vad jag skall titta på i föräldrar och släkts MH-beskrivningar för maximera chansen för att få en bra individ.